חינוך ילדים
הבן שלי מדבר על שימוש באלכוהול וסמים. מה עושים?
מה יוצר בלבול אצל מתבגרים, ומדוע הם עלולים להידרדר לשימוש בחומרים מזיקים? ואיך מונעים אותם מהידרדרות?
- קרן אהרון
- פורסם י"ט אלול התשע"ח |עודכן
בננו, בן 15, נמצא בבלבול מתמשך. הוא אינו רגוע, ולחוץ מהלימודים. לאחרונה הוא מעלה לשיחה תכנים מטרידים בהקשר לשימוש באלכוהול ובצריכת חומרים לא טובים. מהו המקור להתנהגות מבולבלת שכזו, וכיצד ניתן למנוע אותו מהתדרדרות?
לעיתים נוצרים קשיים במילוי משימות המוטלות על המתבגר, והם עלולים להובילו לקונפליקט עם עצמו או עם הסביבה הקרובה. התחושה הקשה שאינו עומד במטלות המצופות ממנו, עלולה להובילו לתופעות קיצוניות שבאמצעותן הוא מנסה להקטין את מצוקתו, אך בשטח, הוא מחריף בכך את מצבו. מסיבה זו מתבגרים מפתחים הפרעות אכילה או פונים, כפי שציינתם, להתמכרויות ולשימוש בסמים ובאלכוהול.
כחלק מניסיונו של המתבגר בחיפוש זהותו האישית, הוא מתעניין בחוויות מסעירות על מנת לבדוק את גבולות יכולותיו. ההתנסות בסמים ובאלכוהול יכולה לספק לו הרגשה כזו. כמו כן, התנהגות זו נתפסת כחלק ממרד בסמכותם של ההורים והמורים, ולעיתים נובעת מלחץ חברתי חזק שהמתבגר נכנע לו כדי להרגיש חלק מהחברה ולא לאבד את מעמדו.
חשוב לערב את צוות בית הספר להקדשת תשומת לב לתוכניות מניעה יעילות, הכוללות מידע על הסכנות הטמונות בחומרים אלו מבחינה בריאותית, גופנית ונפשית, דווקא בגיל קריטי זה שבו המתבגר מתפתח. כדאי להתמקד בשינוי עמדות והתנהגויות הרווחות בנושאים אלו בקרב בני הנוער, בשיתופם של ההורים. פעילות בקרב קבוצות התלמידים הוכחה כיעילה הרבה יותר מאשר פנייה ליחיד. הרבה תפילות.
קרן אהרון היא מאבחנת דידקטית, מרצה בחינוך מיוחד ובפסיכולוגיה התפתחותית