איה קרמרמן

איה קרמרמן מבקשת סליחה על השימוש העודף שלנו בטכנולוגיה

על חטאים שחטאנו לפניך בבזבוז זמן. בשכחת הילדים, הבעלים, העבודה, עבודתך. בהתמכרות לסמיילים וירטואליים במקום החיוך של מי שמולנו. בגזל שינה בגלילת המסך האינסופית עם האצבע

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

סלח לנו אבינו כי חטאנו, מחל לנו מלכנו כי פשענו. זו פחות או יותר תמצית העסק. לא?

25 שעות, די מענות, מסתכמות ברצון להשאיר הכול מאחור, לפתוח דף חדש, חלק. פעם בהרצאה ששמעתי הרב אמר שיום כיפור בכלל לא קשור למחילת ה'. הרי מלכתחילה הוא חנון ומרבה לסלוח. יום כיפור הוא היום שבו אנחנו סולחים לעצמנו. נקודת זמן שבה אנחנו מתפללים שבתוך עצמנו, נחזור להיות נקיים מחטא ועוון, ראויים לשפע ולאהבתו האין סופית. ה' לא צריך יום בשנה כדי לעשות לנו ספירת מלאי לחטאים. הוא ממשיך להזרים אהבה אין סופית. אנחנו אלו שחייבים את הריסטרט הזה. בעיקר בעיני עצמנו. אני מתחברת להסתכלות הזאת, וכנראה שאני לא לבד. כי בכל אחת מההרצאות שאני מעבירה באלול או בעשרת ימי תשובה, כשאני מדברת על הנקודה הזאת נשים יושבות ומהנהנות בהסכמה כואבת. אין ספק, בלענות את עצמנו אנחנו חזקות. נותנות עבודה. אנחנו לא זקוקות לכיפור בשביל להכות לעצמנו על החזה בתוכחה. אנחנו עושות את זה מצוין כל ערב במיטה. חושבות על מילה מיותרת שאמרנו לילד, מבט צורב ששלחנו בלי מילים. אוי. כמה "אשמתי" יש שם, במחשבות לפני עצימת העיניים.

למרות זאת יש משהו משותף כנראה לכולנו, שראוי לכפר עליו, להתוודות ולהתחיל מחדש. הגיע הזמן לעצור את הנפילה התמידית, שעליה אנחנו כלל לא נותנים את הדעת לפני ההירדמות בלילה. יודעים למה? כי בדיוק בזה אנחנו עסוקים רגע לפני השינה. כן, אני מדברת על ההתמכרות שלנו למסכים. אל תנחרו בבוז. כולנו לוקים בזה. אבל למה החלטתי להתמקד דווקא בזה? כי לפני כשבועיים הוזמנתי לכנס החינוך של חולון. המסר של הכנס היה שלהתנתק זה החיבור החדש, והוא עסק בהתמודדות שלנו ושל הילדים עם העולם הווירטואלי השתלטני, ובעיקר בהתמודדות של המורים מול הילדים המכורים.

הנתונים, המספרים והמחקרים שהוצגו פקחו לי את העיניים לראות את עוצמת הבעיה, וגרמו לי להתבונן פנימה. אחד הדוברים בכנס היה דרור גלוברמן, עיתונאי ומגיש טלוויזיה אשר מתמחה בטכנולוגיה ובהשפעתה על כולנו. לא פשוט לשבת ולהקשיב לאינפורמציה הכואבת כמו בומבה לפנים. השורה התחתונה: אנחנו מכורים. וכמו האמרה שרחל אמנו הייתה יפה אבל כקופה מול יופייה של חווה, ככה אנחנו עם הילדים. אם אנחנו מכורים, אז הם בקריז תמידי.

 

הנה כמה מההסברים בהרצאתו, רק כדי שנדבר בשפת לייקים משותפת:

הרשתות החברתיות הן לא רשתות חברתיות, הן חברות בורסאיות עם מטרה אחת ויחידה: לעשות עלינו כסף. זהו. נקודה. רק מה? הן נשענות עלינו, היוזרים, ולא יכולות להיות רווחיות בלעדינו. אז איך הן גורמות לנו לעזור להן להרוויח כסף? הן הופכות אותנו למכורים. לא לרשת חלילה, אנחנו מכורים להרגשה שהשימוש ברשת גורם לנו, כי הוא מעורר תהליכים פיזיים בגוף. בכל התחברות לרשת החברתית הגוף מפריש הורמונים בעלי השפעות ממכרות. הראשון הוא קורטיזול, הורמון המופרש בגוף כאשר אנחנו חווים סטרס.

אם נתרגם את זה לחיינו, בכל פעם שאנחנו כותבים פוסט או מעלים תמונה, אוטומטית הקורטיזול זורם בגוף. כמה לייקים יהיו? כמה שיתופים? מי מהחברים יגיב ומי יתעלם? למה לא מגיבים? החרדה של "מי יחיה ומי ימות" קיימת ללא הפסק בחיי המשתמש. כמובן שמי שהתמונה שלו לא הפכה לחביבת הקהל חווה סטרס עצום, שכן המניה החברתית שלו צונחת משמעותית, לא רק בעולם ההיעלם אלא גם מחר בבוקר, בכיתה. אם כשהיינו ילדים היה ממד חברתי אחד שבו היינו מתמודדים, היום יש כמה ממדים מקבילים שבהם אנחנו נמדדים. כולנו מחכים בחרדת קודש לכל סימן חיים מהטלפון, אם זה בהודעה, סמס או לייק מאיזו דודה רחוקה. העיקר שההודעה תגיע.

למה זה ככה? כי בכל ביפ מכיוונו של הטלפון, בכל לייק או סמיילי, מופרש דופמין, הורמון שגורם לנו להתרגש ומשחרר לגוף תחושת עונג. משמע, אנחנו חיים בין חרדה תמידית לתחושת עונג רגעית. כולנו תלויים באנשים חיצוניים כדי להתאזן פנימית. מקסים, אבל בואו לא ניתמם, קברניטי הרשתות כבר למדו את הנושא לפניי ולפנים. הם נשענים על התהליכים הללו ומעצימים אותם. לטובתנו הבלעדית כמובן.

 

שנית, מחקרים מלמדים על האופן שבו הרשתות החברתיות משנות את האינטראקציה החברתית בעולם, על ההשפעה שלהן על המציאות, ועל איך שאנחנו תופסים את המציאות. נו, אז מה רע? מה רע בלפרגן? בלשתף? אין פה עניין של טוב או רע. רק אנחנו חייבים לזכור שיש אינטרס כלכלי נקי ומזוכך. הרבה כסף מתגלגל לכיס של מישהו על כל לייק. על כל דקה שהרשת שואבת מזמננו, על כל רגע של חיבור לווריד, של מניפולציה על ההורמונים שלנו, של התמכרות והישענות רגשית, הם מראים נתוני צמיחה בבורסות. בעוד שאנחנו משווים את עצמנו לשחקנים או לצרכנים, למעשה אנחנו הבטרייה. אנחנו הפלטפורמה. על הגב שלנו שואבות הרשתות החברתיות את הרווחים שלהן. ככל שאנחנו מכורים יותר, פעילים יותר, מגיבים יותר, משתפים יותר – כך הן מרוויחות יותר. עלינו. מקסים כבר אמרתי?

אז ה', א‑לוה סליחות, סלח לנו, מחל לנו, כפר לנו. על חטאים שחטאנו לפניך בבזבוז זמן. בשכחת הילדים, הבעלים, העבודה, עבודתך. בהתמכרות לסמיילים וירטואליים במקום החיוך של מי שמולנו. בגזל שינה בגלילת המסך האינסופית עם האצבע. בעייפות של היום שאחרי בגלל שהתעוררנו ובדקנו ווטסאפים באמצע הלילה. בעשרות פעמים שהילדים ביקשו תשומת לב והיינו עסוקים במסך. בסימוס בזמן נהיגה. בנצרכות חיצונית כדי להרגיש קיימים. בזה שהפכנו לעבדים לא לך. א‑לוה סליחות, תן בי את העוצמות לפתוח דף חדש בחיי, ולא בפייסבוק.

 

לקראת עונת החורף הבאה עלינו לטובה, החלטתי לא לחכות לפסח כדי לתת את המתכון הבא.

חומרים ל-10 כדורים:

ביצה / כוס קמח מצה / 3/4 כוס מים רותחים / חצי כוס שמן / כפית מלח

אופן ההכנה:

מפרידים את החלמונים והחלבונים, ומקציפים את החלבונים בקערה עד שמתקבל קצף לבן / מערבבים בקערה נוספת את החלמון וקמח המצה / מוסיפים את המים הרותחים והמלח ובוחשים היטב / מוסיפים את השמן עד לקבלת בצק סמיך / מקפלים פנימה את קצף החלבונים / מניחים בצד לכמה דקות לערבוב טעמים / קורצים כדורים מהבצק ומגלגלים אותם בשתי ידיים / מבשלים במרק או בסיר עם מים חמים, לפחות כחצי שעה / אני לא מבשלת את הקניידלך בנפרד מהמרק, אני מכניסה אותם ישירות למרק. חשוב להקפיד שהמרק יהיה חם אך לא מבעבע, כי אז יש סיכון שהם יתפוררו. יש להשאיר את הנוזל חם אך לא רותח.

לתגובות: ayakremerman@gmail.com

הטור פורסם בעיתון "בשבע".

תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212

תגיות:איה קרמרמןסליחה
בריאות ונפש
תורה ומדע
לומדים תורה
יהדות
חגים ומועדים
חדשות היום
נשים
מגזין
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
‏תפילת יהודי אתיופיה היום בכותל המערבי
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
עבדים היינו לפרעה במצרים
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
אלפים שרים למרגלות העיר העתיקה בתפילת ההלל בירושלים
"חשוב לי שאדם יגיע עם משפחתו לכותל וירגיש בטוח"
שינוי תודעתי - איך מוציאים אדם משעבוד?
למה לי לנקות בעצמי?
"לא הייתי מסוגל להגיד 'אני מוסלמי'": רחמים פרג'יאן בסיפור עלייתו מאיראן
אל תגרמו לילדים שלכם לשנוא את החגים והשבתו
והיא שעמדה לאבותינו ולנו
"בחרתי בשביל כולנו – עדיף מוות מירי על פני שריפה
סימני ליל הסדר שניקח איתנו לכל השנה
מצווה באה לידך - אל תחמיצנה
הרב זמיר כהן בהלכות פסח ומכירת חמץ ביחד עם עו״ד מוסטפא חזייאר הגוי שקנה את החמץ
אלו הדרכים שצריך לעשות כדי להחזיר את הבן שלי ואת שאר החטופים
הרב יגאל כהן אופה מצות
משה רבינו לא איבד את העשתונות
מנסה ונופל
מספר אחת בעולם בגמילות חסדים
תשמע, יש לי חרדות
השיחה של החטוף איתן מור בשולחן השבת
ספירת העומר ברפיח - עזה
עזתי מצלם את תקיפת צה״ל בחאן יונס
האם ישראל נכנסת לחזית מול טורקיה?
אביב אלוש במסר לעם ישראל לקראת חג הפסח
פרשת צו - הגאולה תבוא כשנפסיק להקריב אחד את השני
מהי החירות האמיתית?
״שיר למעלות״ - פדויית השבי ויתום שביעי באוקטובר במופע לקראת יום השואה
בדיקת חמץ ברפיח:
הנשיא טראמפ מברך את עם ישראל לכבוד חג הפסח
ברכת ראש הממשלה לחג הפסח
הידברות שופס

מארז ספרי הרב זמיר לפסח

249לרכישה

מוצרים נוספים

מבצע! הגדה של פסח - הרב יצחק יוסף

מארז ספרי בריאות ותזונה

קערת סימנים לפסח לבנה

הגדה של קופלה

כיסוי פסח סטן וכיסוי אפיקומן

מארז פסח לילדים

לכל המוצרים