פרשת בראשית
מדוע ישראל סובלים צרות נוראות? התשובה בהפטרת פרשת בראשית
הפטרתה של פרשת בראשית שופכת אלומת אור על שאלות קיומיות של ישראל: מדוע יש צרות כה רבות לישראל? מדוע יש אסונות בקנה מידה אדיר לגויים? מה בורא עולם רוצה מאיתנו?
- יונתן הלוי
- פורסם כ"ג תשרי התשפ"ב |עודכן
(צילום: shutterstock)
בפרשת בראשית קוראים להפטרה את נבואתו של הנביא ישעיהו, המובאת בספרו בפרקים מ"ב ומ"ג. הפטרה זו נקראת בפרשת בראשית, כיוון שתוכנה הוא מעין הפרשה, המתארת את בריאת השמים והארץ. מדובר בהפטרה ייחודית, כאשר פסוקים רבים ממנה הפכו למטבעות לשון מוכרות, מנחמות ואהובות.
הפטרת פרשת בראשית: ישעיהו פרק מב, ה' – מג, י:
כֹּה אָמַר הָקל ה' בּוֹרֵא הַשָּׁמַיִם וְנוֹטֵיהֶם רֹקַע הָאָרֶץ וְצֶאֱצָאֶיהָ נֹתֵן נְשָׁמָה לָעָם עָלֶיהָ וְרוּחַ לַהֹלְכִים בָּהּ.
אֲנִי ה' קְרָאתִיךָ בְצֶדֶק וְאַחְזֵק בְּיָדֶךָ וְאֶצָּרְךָ וְאֶתֶּנְךָ לִבְרִית עָם לְאוֹר גּוֹיִם.
לִפְקֹחַ עֵינַיִם עִוְרוֹת לְהוֹצִיא מִמַּסְגֵּר אַסִּיר מִבֵּית כֶּלֶא יֹשְׁבֵי חֹשֶׁךְ.
אֲנִי ה' הוּא שְׁמִי וּכְבוֹדִי לְאַחֵר לֹא אֶתֵּן וּתְהִלָּתִי לַפְּסִילִים.
הָרִאשֹׁנוֹת הִנֵּה בָאוּ וַחֲדָשׁוֹת אֲנִי מַגִּיד בְּטֶרֶם תִּצְמַחְנָה אַשְׁמִיע אֶתְכֶם.
שִׁירוּ לַה' שִׁיר חָדָשׁ תְּהִלָּתוֹ מִקְצֵה הָאָרֶץ יוֹרְדֵי הַיָּם וּמְלֹאוֹ אִיִּים וְיֹשְׁבֵיהֶם.
יִשְׂאוּ מִדְבָּר וְעָרָיו חֲצֵרִים תֵּשֵׁב קֵדָר יָרֹנּוּ יֹשְׁבֵי סֶלַע מֵרֹאשׁ הָרִים יִצְוָחוּ.
יָשִׂימוּ לַה' כָּבוֹד וּתְהִלָּתוֹ בָּאִיִּים יַגִּידוּ.
ה' כַּגִּבּוֹר יֵצֵא כְּאִישׁ מִלְחָמוֹת יָעִיר קִנְאָה יָרִיעַ אַף יַצְרִיחַ עַל אֹיְבָיו יִתְגַּבָּר. הֶחֱשֵׁיתִי מֵעוֹלָם אַחֲרִישׁ אֶתְאַפָּק כַּיּוֹלֵדָה אֶפְעֶה אֶשֹּׁם וְאֶשְׁאַף יָחַד.
אַחֲרִיב הָרִים וּגְבָעוֹת וְכָל עֶשְׂבָּם אוֹבִישׁ וְשַׂמְתִּי נְהָרוֹת לָאִיִּים וַאֲגַמִּים אוֹבִישׁ.
וְהוֹלַכְתִּי עִוְרִים בְּדֶרֶךְ לֹא יָדָעוּ בִּנְתִיבוֹת לֹא יָדְעוּ אַדְרִיכֵם אָשִׂים מַחְשָׁךְ לִפְנֵיהֶם לָאוֹר וּמַעֲקַשִּׁים לְמִישׁוֹר אֵלֶּה הַדְּבָרִים עֲשִׂיתִם וְלֹא עֲזַבְתִּים.
נָסֹגוּ אָחוֹר יֵבֹשׁוּ בֹשֶׁת הַבֹּטְחִים בַּפָּסֶל הָאֹמְרִים לְמַסֵּכָה אַתֶּם אלוקינו. הַחֵרְשִׁים שְׁמָעוּ וְהַעִוְרִים הַבִּיטוּ לִרְאוֹת.
מִי עִוֵּר כִּי אִם עַבְדִּי וְחֵרֵשׁ כְּמַלְאָכִי אֶשְׁלָח מִי עִוֵּר כִּמְשֻׁלָּם וְעִוֵּר כְּעֶבֶד ה'
רָאוֹת רַבּוֹת וְלֹא תִשְׁמֹר פָּקוֹחַ אָזְנַיִם וְלֹא יִשְׁמָע.
ה' חָפֵץ לְמַעַן צִדְקוֹ יַגְדִּיל תּוֹרָה וְיַאְדִּיר.
כאן מסתיימת ההפטרה על פי הספרדים. לפי נוסח אשכנז, ממשיכים לקרוא:
וְהוּא עַם בָּזוּז וְשָׁסוּי הָפֵחַ בַּחוּרִים כֻּלָּם וּבְבָתֵּי כְלָאִים הָחְבָּאוּ הָיוּ לָבַז וְאֵין מַצִּיל מְשִׁסָּה וְאֵין אֹמֵר הָשַׁב.
מִי בָכֶם יַאֲזִין זֹאת יַקְשִׁב וְיִשְׁמַע לְאָחוֹר.
מִי נָתַן לִמְשִׁסָּה יַעֲקֹב וְיִשְׂרָאֵל לְבֹזְזִים הֲלוֹא ה' זוּ חָטָאנוּ לוֹ וְלֹא אָבוּ בִדְרָכָיו הָלוֹךְ וְלֹא שָׁמְעוּ בְּתוֹרָתוֹ.
וַיִּשְׁפֹּךְ עָלָיו חֵמָה אַפּוֹ וֶעֱזוּז מִלְחָמָה וַתְּלַהֲטֵהוּ מִסָּבִיב וְלֹא יָדָע וַתִּבְעַר בּוֹ וְלֹא יָשִׂים עַל לֵב.
וְעַתָּה כֹּה אָמַר ה' בֹּרַאֲךָ יַעֲקֹב וְיֹצֶרְךָ יִשְׂרָאֵל אַל תִּירָא כִּי גְאַלְתִּיךָ קָרָאתִי בְשִׁמְךָ לִי אָתָּה.
כִּי תַעֲבֹר בַּמַּיִם אִתְּךָ אָנִי וּבַנְּהָרוֹת לֹא יִשְׁטְפוּךָ כִּי תֵלֵךְ בְּמוֹ אֵשׁ לֹא תִכָּוֶה וְלֶהָבָה לֹא תִבְעַר בָּךְ.
כִּי אֲנִי ה' אלוקיך קְדוֹשׁ יִשְׂרָאֵל מוֹשִׁיעֶךָ נָתַתִּי כָפְרְךָ מִצְרַיִם כּוּשׁ וּסְבָא תַּחְתֶּיךָ.
מֵאֲשֶׁר יָקַרְתָּ בְעֵינַי נִכְבַּדְתָּ וַאֲנִי אֲהַבְתִּיךָ וְאֶתֵּן אָדָם תַּחְתֶּיךָ וּלְאֻמִּים תַּחַת נַפְשֶׁךָ.
אַל תִּירָא כִּי אִתְּךָ אָנִי מִמִּזְרָח אָבִיא זַרְעֶךָ וּמִמַּעֲרָב אֲקַבְּצֶךָּ.
אֹמַר לַצָּפוֹן תֵּנִי וּלְתֵימָן אַל תִּכְלָאִי הָבִיאִי בָנַי מֵרָחוֹק וּבְנוֹתַי מִקְצֵה הָאָרֶץ.
כֹּל הַנִּקְרָא בִשְׁמִי וְלִכְבוֹדִי בְּרָאתִיו יְצַרְתִּיו אַף עֲשִׂיתִיו.
הוֹצִיא עַם עִוֵּר וְעֵינַיִם יֵשׁ וְחֵרְשִׁים וְאָזְנַיִם לָמוֹ.
כָּל הַגּוֹיִם נִקְבְּצוּ יַחְדָּו וְיֵאָסְפוּ לְאֻמִּים מִי בָהֶם יַגִּיד זֹאת וְרִאשֹׁנוֹת יַשְׁמִיעֻנוּ יִתְּנוּ עֵדֵיהֶם וְיִצְדָּקוּ וְיִשְׁמְעוּ וְיֹאמְרוּ אֱמֶת.
אַתֶּם עֵדַי נְאֻם ה' וְעַבְדִּי אֲשֶׁר בָּחָרְתִּי לְמַעַן תֵּדְעוּ וְתַאֲמִינוּ לִי וְתָבִינוּ כִּי אֲנִי הוּא לְפָנַי לֹא נוֹצַר קל וְאַחֲרַי לֹא יִהְיֶה.
נשים לב למספר נקודות ייחודיות בהפטרה:
מדובר בנבואת בשורה של ישעיהו הנביא על הגאולה. הרד"ק מסביר כי בדורו של ישעיהו הנביא היו כופרים שטענו שהעולם לא נברא על ידי בורא, ולכן היה ישעיהו חוזר ושונה ומדבר על עניין זה: שידעו הכל כי ה' יתברך הוא בורא העולם ומחדשו והוא מוציאו מאין ליש.
הנביא קורא לעם ישראל: מִי נָתַן לִמְשִׁסָּה יַעֲקֹב וְיִשְׂרָאֵל לְבֹזְזִים – מי הוא זה אשר מסר את ישראל לרמיסה ולבוזזים? הלא ה' מסרם ולא במקרה, הֲלוֹא ה' זוּ חָטָאנוּ לוֹ – חטאינו אלו שגרמו לנו למשיסה ולבוז. וְלֹא אָבוּ בִדְרָכָיו הָלוֹךְ וְלֹא שָׁמְעוּ בְּתוֹרָתוֹ – אבותינו לא רצו ללכת בדרכיו, ועל כן שפך עליהם חמה.
וַיִּשְׁפֹּךְ עָלָיו חֵמָה אַפּוֹ וֶעֱזוּז מִלְחָמָה וַתְּלַהֲטֵהוּ מִסָּבִיב – ה' שרף את השכנים של ישראל ועורר בם מהומה, כדי שיראו ישראל ויקחו מוסר – אבל עם ישראל לא חש להבין זאת ולשוב מרשעו. וְלֹא יָדָע וַתִּבְעַר בּוֹ וְלֹא יָשִׂים עַל לֵב – אחר עונשם של הגויים שמסביב, הביא ה' את הפורענות אל ישראל עצמם, ובכל זאת לא שמו לב לשוב.
למרות כל זאת, קורא ישעיהו בשם ה' לעם ישראל באהבה: וְעַתָּה- למרות כל אלו, כֹּה אָמַר ה' בֹּרַאֲךָ יַעֲקֹב וְיֹצֶרְךָ יִשְׂרָאֵל אַל תִּירָא – אל תחשוש שתכלה בגולה, כִּי גְאַלְתִּיךָ קָרָאתִי בְשִׁמְךָ לִי אָתָּה – כי הלא במצרים גאלתיך וקראתי אז בשמך, שאתה שלי, עמי ובני בכורי.
כאן מופיע פסוק מרגש ומעצים, שולח זרעי נחמה לכל עם ישראל, ולכל אחד ואחד בפני עצמו: כִּי תַעֲבֹר בַּמַּיִם אִתְּךָ אָנִי - כשעברת בים סוף אתך הייתי, וּבַנְּהָרוֹת לֹא יִשְׁטְפוּךָ – גרת בין המצריים והבבליים המרובים כמי נהר ולא יכלו לכלותך, כִּי תֵלֵךְ בְּמוֹ אֵשׁ לֹא תִכָּוֶה – כאשר תלך לעתיד לבוא בתוך אש (כמו שמובא במלאכי 'הנה בא יום בוער כתנור') גם שם לא תיכווה, וְלֶהָבָה לֹא תִבְעַר בָּךְ – לעתיד לבוא הלהבה שתשרוף את האומות – גם היא לא תבער בך.
מסיים הנביא את נבואתו בקריאתו של ה': אַתֶּם עֵדַי נְאֻם ה' וְעַבְדִּי אֲשֶׁר בָּחָרְתִּי – אתם ישראל עדי, והנביא אשר בחרתי בו גם הוא יהיה עד, לְמַעַן תֵּדְעוּ וְתַאֲמִינוּ לִי וְתָבִינוּ כִּי אֲנִי הוּא לְפָנַי לֹא נוֹצַר קל וְאַחֲרַי לֹא יִהְיֶה – כל זה עשיתי למען תתנו לב לדעת אותי.
הפירושים במאמר על פי 'בינת המקראות'.
להפטרת פרשת בראשית עם המפרשים, לחצו כאן.