חרדים
מחיר ההסתה: כמה מרוויחים מנהלי עמותת חדו"ש?
מאחורי חלק ניכר מליבוי ההסתה התקשורתית כלפי הציבור החרדי בתקופה האחרונה עומד ארגון חדו"ש, המתלונן על "תקציבים מנופחים" שמועברים כביכול אל שומרי המצוות. דו"ח כספי חושף את עלות שכר שני בכירי התנועה: יותר ממיליון שקלים בשנה
- דודו כהן
- פורסם י"ב חשון התשע"ד
בשנים האחרונות, ובעיקר בשנה האחרונה, הציבור החרדי נמצא יותר ויותר בכותרות. חלק מליבוי השנאה וההסתה התקשורתית כלפי אותו ציבור מתבצע כידוע באופן יזום, על ידי גורמים שבאמצעות כך צוברים הון פוליטי, תקשורתי או כלכלי, מול קהל יעד שרחוק מלהכיר לעומק ובאופן רציני את האוכלוסייה החרדית המגוונת. אחד הארגונים אשר מעוררים את המתקפות כלפי החרדים הוא חדו"ש - לחופש דת ושוויון, המנוהלת על ידי אורי רגב - לשעבר נשיא התנועה הרפורמית בישראל, ושחר אילן - עיתונאי "הארץ" לשעבר.
בדרך כלל עבודת המחקר המגמתית של עמותת חדו"ש מתרכזת בתקציבים ה"מנופחים" כביכול שמקבלים החרדים והישיבות. חלק גדול מהביקורת מופנית אל עניינים כספיים, ואותו ציבור שמוסר את נפשו למען לימוד התורה ומוכן אף לחיות בדלות לשם כך, מצטייר כציבור רודף בצע, חובב ממון ושלמונים. אך דו"ח כספי של העמותה מגלה תמונה מעוררת מחשבה.
מהדו"ח הכספי עולה כי בשנת 2010 גייסה העמותה כ-1.5 מיליון שקלים. רוב כספי העמותה לא הושקעו בעריכת מחקרים ואף לא בתעמולה. הרוב המכריע של הכספים נועדו לעלות שכרם של שני ראשיה, אורי רגב ושחר אילן. עלות שכרו של רגב עמדה על 661,579 שקלים בשנה (משמע - משכורת של עשרות אלפי שקלים בחודש), ועלות שכרו של אילן עמד על 347,290 שקלים בשנה. גם הוא זכה, מן הסתם, למשכורת של עשרות אלפי שקלים בחודש, בעוד הוא תורם לליבוי השנאה כלפי "שוד הקופה הציבורית" על ידי אברכים שמתקיימים מסכומים קטנים מאות מונים משכרו שלו.
בתגובה לפרסום הדו"ח הכספי אמר יו"ר ועדת הכספים, ח"כ הרב משה גפני: "לא ייאמן שבמדינת ישראל, עמותה המוכרת ע"י משרד המשפטים פועלת אך ורק כדי להשמיץ חברה שלמה בישראל, ליצור שנאה ופילוג בעם, ולהעניק שכר כה רב לשני אנשים שהדבר היחיד שהם עושים הוא להכפיש, להסית ולהשמיץ את החברה החרדית. זוהי חרפה שאין דומה לה. הציבור החרדי שמוכפש על ידם בכל פעם מחדש, מחונך להסתפקות במועט, ולא יכול לחלום אפילו על משכורות כאלו".ח"כ הרב גפני המשיך והזכיר את נושא ה"הדרת נשים": "פרט נוסף מעניין הוא שבעמותה הזו ישנם שני גברים שעלות שכרם יחד עומדת על למעלה ממיליון שקלים בשנה, כשהם בעצם מרוויחים בחודש אחד שכר שהאישה שעובדת במשרדם מרוויחה במשך שנה שלמה, והם אלה שיטיפו ויסיתו כנגדנו על הדרת נשים".
אך בכך לא הסתיימה הפרשה, אלא רק החלה. בשבוע שעבר (רביעי) דנה מליאת הכנסת בפרשה, בעקבות שאילתא דחופה שהגיש ח"כ הרב משה גפני לפני שר המשפטים יעקב נאמן. בתגובה לשאילתא ענה שר המשפטים יעקב נאמן כי "בעמותת חדו"ש לא נערכה ביקורת עומק, בין היתר מאחר שמדובר בעמותה שלא ביקשה ולא ניתן לה אישור ניהול תקין. בפועל יוצא שהיא לא יכולה ליהנות מכספי מדינה או מהטבות מס לתורמים". לאור זאת הודיע שר המשפטים יעקב נאמן כי פנה לרשם העמותות בבקשה לבחון האם הוצאות השכר של עמותת חדו"ש הן בלתי סבירות במידה כזו שיש בהן שימוש לא נכון בכספי העמותה; "כשנקבל את התשובה מרשם העמותות נטפל בה", הבטיח.
יו"ר הכנסת רובי ריבלין אמר במהלך הדיון בנושא: "לא יתכן שכל אחד יקים עמותה ויגבה כספים בלי אישור. השאלה היא האם יש פיקוח לעניין גיוס תרומות, גם אם לא מדובר בנושא של הוצאה מוכרת במס. לא צריך להעמיד מכשול לפני הציבור. לא יכול להיות שכל אחד יקים עמותה והאזרח יחשוב שמדובר בעמותה ציבורית מפוקחת".
ח"כ הרב גפני הוסיף וסיכם כי "נוהל רשם העמותות קובע שאם מחזור העמותה קטן מעשרה מיליון שקלים, אפשר להעניק עד 25% להוצאות השכר וההנהלה, לאנשיה. אך אנו מדברים כאן על עמותה שהמחזור שלה הוא מיליון וחצי שקלים, וכמעט תשעים אחוז מהכסף בפועל הולך לשכרם של שני הבכירים. אסור להחזיק עמותה שרוב השכר הולך למשכורות של בכיריה".