"השטן הצליח להיכנס כמעט לכל בית יהודי"

הצעת חוק חדשה מבקשת לחייב את ספקיות האינטרנט לסנן באופן אוטומטי תכנים לא צנועים, אלא אם כן המנוי ביקש אחרת במפורש. יחזקאל שטלצר מעמותת "שמור עיניך GYE" המסייעת לגולשים רבים להיחלץ מפיתויי האינטרנט, מקווה שחוק כזה יוכל להמשיך את המהפכה. ראיון

אא

יתכן שאם הצעת החוק של ש"ס ב-2006 היתה מאושרת, וספקיות האינטרנט בישראל היו מחויבות לסנן תכנים לא צנועים עבור כלל הגולשים (למעט גולשים שביקשו זאת במפורש), המצב היה שונה לגמרי היום. אבל בפועל ההצעה לא עברה, וידיהם של מנהלי ומתנדבי עמותת "שמור עיניךGYE" מלאות בעבודה. על פי ההגדרה באתר העמותה, המטרה היא להעניק "מענה ייחודי להתמודדויות עם צפייה בתכנים לא נאותים באינטרנט, החל ממקרים של צעירים שרק התחילו למעוד וכלה במקרים הקשים ביותר של התמכרות. הכלים שאנחנו משתמשים בהם פותחו בהדרכתם של מיטב המומחים בתחום ההתמכרויות, ומתוך ניסיונם האישי של מאות מכורים שהצליחו בעצמם להשתחרר. השירותים שלנו הם אנונימיים לחלוטין וללא תשלום".

אמנם לא כל יום ניתן למצוא ארגון שרוצה להישאר עם פחות תעסוקה, אבל לכך בדיוק חותרים ב"שמור עיניך", עם פרסום עצומה התומכת בהצעת החוק החדשה של ח"כ ליה שמטוב (ישראל ביתנו) שלפיה ספקיות האינטרנט יחויבו לספק תכנים מסוננים מפורנוגרפיה לכלל הציבור, כאשר רק מי שירצה אינטרנט לא מסונן - יבקש זאת במפורש. "כמובן שיש שטוענים שזה פאשיזם ושזה פוגע בחופש הפרט, ושלא צריך לכפות וכל מיני אמירות מגוחכות שמתעלמות מהנזק שנעשה לילדים", אומר שטלצר. "היום הגיל הממוצע של ילד שנחשף לתכנים פורנוגרפיים עומד על 11. הגילאים הכבדים ביותר בצריכת תכנים לא צנועים הם 12 עד 17. ההשפעות השליליות של כך הן אדירות, ובכלל, אנו הופכים לחברה שמגדלת דור של ילדים שטרם ראינו, בעקבות חשיפה לתכנים האלה. זה חוק שהוא צורך השעה, ולכן פתחנו עצומה בלינק זה לאנשים שיביעו תמיכה בהצעת החוק הזו. אם נגיע למספר מכובד של חתימות - העצומה תוכל להשפיע באמת".

ארגון "שמור עיניך GYE" הוקם בארה"ב לפני ארבע שנים וחצי. הקים אותו חסיד אנונימי, ושטלצר נתקל בו לפני כשנתיים וחצי כשעבד ב"מתן", ארגון חרדי שעוזר לנוער חרדי מנותק. "נתקלתי בבעיה הזו של התמכרויות לפורנוגרפיה אצל צעירים, ולא מצאתי מענה מקצועי לדבר הזה. חיפשתי ומצאתי את GYE שהיה לו אתר קטן באנגלית וקבוצות תמיכה טלפוניות. ראיתי את הפוטנציאל העצום של זה, התחברתי לאותו חסיד שהקים את המיזם, ומאחר ויש לי רקע טיפולי כמטפל בהתמכרויות וגם כמנהל פרויקטים - ביחד הרמנו את האתר לרמה יותר מקצועית, נסעתי לאמריקה חמש פעמים, נפגשנו עם רבנים וגדולי תורה, פיתחנו את האתר מחדש, ואפילו שלחו את החומרים שלנו לרשת בתי הספר תורה ומסורה. בנוסף הזמינו אותנו לעשות את זה ביידיש לקהילה של סאטמר. בזכותם יש לנו גם אתר ביידיש, עומד לצאת אתר בצרפתית, ובהמשך יהיה גם בספרדית".

מהם היקפי הביקוש לשירותי התמיכה והייעוץ שאתם מספקים?

"לצערנו הביקוש מאוד רחב. יש עשרות אלפי יהודים שנופלים בדברים האלה. זה ממכר ואין חסינות. אם פעם היית אומר לי שזה בעייתי מאוד, לא הייתי מאמין עד כמה. אבל אחרי כמה שנות עבודה אני מבין עד כמה אנו לא מבינים את קצה הקרחון של ממדי התופעה. אנשים רבים וטובים נופלים בכך. יש סרטונים באתר של רבנים חשובים מדברים על כך. כל הכנסים נגד האינטרנט הם לא סתם - רבנים גדולים רואים למרחוק ומבינים עד כמה בעייתי הנושא.

"השטן הצליח להיכנס כמעט לכל בית יהודי דרך המחשב. הכל נגיש ואנונימי. בדורות קודמים אבותינו היו צריכים להתאמץ מאוד כדי לרדת למטה, אבל היום כל מ"ט שערי הטומאה נמצאים בביתם של יהודים רבים. אמנם קשה להיפטר לחלוטין מהאינטרנט, אבל צריכים לשים מסננים, לא לתת לילדים לגלוש חופשי, ואם מישהו נפל - יש לנו פתרונות".

הפתרונות ששטלצר מדבר עליהם כוללים תכנית שלמה של 20 כלים שנותנת מענה לכל רמות המאבק, החל מנפילות רגעיות וכלה בהתמכרויות קשות. "יש לנו מייל יומי שאנשים מקבלים מאיתנו, ובו עצות למימוש עצמי ופעילות גופנית, עצות להקמת גדרות וסייגים וכו´. בנוסף ישנה טבלת ה-90 יום - מחקר מראה שאם אחרי 90 יום מפסיקים את הפעילות השלילית, מבחינה מדעית קל הרבה יותר להתמודד לאחר מכן. התוכנית כוללת למשל שְבועות על תשלום קנסות בגין נפילות. עליהם להגדיר שלושה דברים שצריכים לעשות לפני גלישה במקומות אסורים - למשל, לקרוא תיקון הכללי, לעשות ספורט במשך שעה ולדבר עם חבר. אם אותו בחור לא יעשה את אותם שלושה דברים - הקנס יהיה הרבה יותר גדול, על פי אותה שבועה. זה עובד מאוד טוב עם אנשים יראי שמים, ומחדד את ההשלכות של החטאים שנפרצו בגין חוסר גדרות".

אתם פונים לא מעט למגזר החרדי. יש כאן איזשהו דיסוננס - בד"כ לא נעים לדבר על הנושאים האלה, ובנוסף יש מחשבה שאולי אתר כזה דווקא יכול לתת רעיונות שליליים לגולשים שונים.

"כמובן שזו שאלה שהתמודדנו איתה בעזרת ועדי רבנים וגדולי דור שתומכים בנו. אנו מאוד רגישים לנושא הזה. אבל אם יש למישהו אינטרנט פתוח שיכול להגיע אלינו - אני הוא הסכנה האחרונה עבורו. נכון שלא הייתי רוצה שילדים בני 12 יגיעו אלינו ויקראו על התמודדויות של אנשים. אבל מצד שני, אם לילד יש גישה לגלישה חופשית ואיכשהו הוא מגיע אלינו - יש לו סכנות הרבה יותר גדולות מסביב. באתר אין שום נזק שיכול להיגרם לאדם בוגר. הם גם יכולים לראות את הכאב של האנשים המכורים, באיזה גיהנום הם נמצאים ועד כמה הם רוצים לצאת. יש מקומות שבהם אנו לא מפרסמים את האתר אלא רק את הקו הטלפוני החם, כמו בציבורים החרדים. נכון שלא צריך לפרסם תמיד את האתר בראש חוצות".

מה לגבי חילונים? חלק גדול מהתכנים באתר שלכם מכוונים לאמונה, ליראת החטא וכו´. דברים כאלה פחות יכולים להשפיע על ציבור שאינו תורני.

תגיות:אינטרנט

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה