הפרשת חלה
מצוות הפרשת חלה - מה המקור?
פירוט מקור מצוות הפרשת חלה בתורה, בנביא ובגמרא. וגם: מהו המקור לכך שהמצווה מתקיימת בארץ ישראל בלבד?
- הרבנית אסתר טולדנו
- פורסם כ' אייר התשע"ד
על הפרשת חלה כתוב בתורה: "ראשית עריסתכם חלה, תרימו תרומה" (במדבר טו כ).
פרוש המילה 'עריסתכם' הוא עיסה (בצק). התורה מצווה עלינו שנוריד מן העיסה תרומה, וניתן אותה מתנה לכהן כדי שיוכל לעבוד את השם בבית המקדש. היום אנו עושים זאת זכר לאותה תרומה שנתנו לכהן.
מקורות בנביא למצוות הפרשת חלה
בנביא יחזקאל כתוב: "וראשית עריסותיכם תתנו לכהן להניח ברכה אל ביתך" (יחזקאל מד ל).
עלינו להפריש מן הבצק ולתת לכהן, ובכך נניח ברכה בביתנו.
בנביא נחמיה אנו לומדים כי בזמן שיבת בני ישראל לארץ ישראל בתקופת בית שני, הם כרתו אֲמָנָה וברית עם השם. בברית זו הבטיחו עם ישראל שישמרו על מצוות השם, ובדבריהם הזכירו גם מצוות נתינת תרומת חלה לכהנים.
עניין זה מראה כמה חשובה הפרשת חלה, שכאשר בני ישראל מבטיחים לשמור על מצוות השם ומונים חלק מהמצוות, הם מונים גם מצווה זו. וכך כתוב בדברי הנביא:
"אנחנו כרתים אֲמָנָה... באלה ובשבועה ללכת בתורת האלקים אשר נתנה ביד משה עבד האלקים, ולשמור ולעשות את כל מצות ה' אדננו... ואת ראשית עריסתינו... נביא לכהנים" (נחמיה י).
מקור בגמרא שכשלא מפרישים חלה אין ברכה
בגמרא מסכת שבת נאמר: "בעון חלה אין ברכה במכונס, ומארה משתלחת בשערים, וזורעין זרעים ואחרים אוכלין" (שבת לב ע"ב).
הגמרא מבארת את העונש על שלא הפרישו חלה, בשלושה סוגי רעות:
1) "אין ברכה במכונס" – דרך האנשים לשמור יין ושמן לימים רבים. בעוון אי הפרשת חלה מהעיסה, היין והשמן שהיו שמורים – מתמעטים (מתקלקלים).
בגלל אותו קלקול באה רעה שנייה:
2) "מארה משתלחת בשעורים" (מארה – קללה). כשיש מעט אוכל ואנשים רבים צריכים לו – מחיר המזון מתייקר וזה סימן קללה.
ועוד רעה שלישית:
3) "זורעין זרעים ואחרים אוכלין" – הרעה השלישית היא שיזרעו זרעים על מנת שתצמח תבואה חדשה, ולא יזכו הזורעים לאכול את הפרות, אלא אחרים יאכלו את פרי עמלם.
מקור בתורה שמצוות הפרשת חלה מתקיימת רק בארץ ישראל
מצוות הפרשת החלה היא מצווה התלויה בארץ – כלומר, תלויה בגידולי האדמה. ומצוות התלויות בגידולי אדמה מתקיימות רק בגידולי ארץ ישראל. וכך כתוב בתורה: "דבר אל בני ישראל ואמרת אלהם בבאכם אל הארץ אשר אני מביא אתכם שמה, והיה באכלכם מלחם הארץ תרימו תרומה לה', ראשית עריסותיכם חלה תרימו תרומה" (במדבר טו יח-כ).
הכלי יקר מבאר שארץ ישראל מבורכת במי גשמים שאין צורך לעמול כדי להשיגם, וממילא השקאת השדות באה בקלות, לעומת הטרחה שטרחו בני ישראל במצרים כאשר היה עליהם להשקות שדותיהם במי הנילוס.
לכן כאשר בני ישראל נכנסים לארץ ישראל – יפרישו חלה מן העיסה ובכך יודו לקדוש ברוך הוא שמוריד גשמים בחסדו )כלי יקר במדבר כו סד).
מקור בתורה שבזכות מצוות הפרשת חלה נכנסו לארץ
לא זו בלבד שמצוות הפרשת החלה ניתנה לעם ישראל רק בכניסתם לארץ, אלא חשובה מצוות הפרשת החלה כל כך, "שבשבילה זכו ישראל ונכנסו לארץ, וכן נמי (וכך כתוב) בפרשת שלח: 'בבואכם וגו' חלה תרימו תרומה', ללמדך שזכו ישראל ונכנסו לארץ כדי לקיים מצות חלה" (הגהות מיימוניות סוף ספר זרעים).
עד כדי כך חשובה מצוות הפרשת החלה שבזכותה נכנסו עם ישראל לארץ הקדושה!
הפרק המלא נמצא בספר "שבילי החלה", מאת הרבנית אסתר טולידאנו.
מח' חוגי בית והפרשות חלה – להזמנות חוג בית והפרשת חלה: טל' 073-2221290, מייל aviva@htv.co.il
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>