היסטוריה וארכיאולוגיה
פסוק קדוש על הפסל?!
מה פשרו של פסל של דמות קתולית שחורה, שעליה זועקות אותיות עבריות "קדוש קדוש קדוש ה' צב-אות"
- בקהילה
- פורסם כ"א אייר התשע"ד |עודכן
השנה: תנ"ו. המקום: גשר קארל, פראג. היתכנות: רקיקה גורלית.
זוהי תעלומה מייסרת, שאי אפשר להתעלם ממנה, לא מי שיש בו לב יהודי פועם. היא מצויה בלב ליבה של פראג המתוירת, וזועקת בשתיקתה הרועמת את זעקת אומללותם של יהודי הגולה בכלל, ושל יהודי פראג בפרט, שנתונים היו למכים ולגוזרים ארורים.
בניב המקומי מכונה המקום הזה 'קארל מוסט', כלומר 'גשר קארל', העתיק מבין הגשרים החוצים את נהר הוולטבה. הגשר, קרוי על שמו של הקיסר קארל הרביעי. את יסודותיו יצקו בשעה 5:31 לפנות בוקר, ביום ה-9 ביולי בשנת 1357. כך שכשמרכיבים את הספרות נוצרת התוצאה המעניינת של – 135797531. המספר שהוא פלינדרום – הנקרא משני צדדיו – חקוק במגדל העתיק שבכניסה לגשר.
שם, באותו מקום שהפך לאחד מסמליה של העיר, נתקלים רבבות התיירים החולפים מדי יום בזוועה התעלומתית הזו. על גבי זרועותיה השחורות משחור של דמות קתולית, זועקות בניגוד משווע אותיות עבריות ענקיות המרכיבות את המילים הכול כך יהודיות "קדוש קדוש קדוש ה' צבקות". השמות הקדושים, כתובים במילואם, רח"ל.
כל לב יהודי שנתקל במונומנט המבהיל הזה, מחסיר פעימה. יהודים מסתמרים למקומם בכאב. בבת אחת צפות כל הגזירות והעלילות שסבלו יהודים במקומות הללו מיד נוגשיהם. למרבה החרפה, כבר למעלה מ-300 שנה שהזוועה הזו נמצאת במקומה.
פיתרון מפורש לתעלומה עדיין אין, אך על פי המסורת, בשנת תנ"ו, חלף לו יהודי למרגלות השיקוץ הזה ורקק על הארץ. במתכוון או שלא. שני פרחי כמורה שארבו לו, הוציאו את דינו למוות בעינויים. אך בזה לא היה די. הכנסייה השיתה על הקהילה 'כופר נפש' של משקל זהב עצום, שממנו יצקו את הפסוק בראש הפסל. כך, ייבצר מיהודים לרקוק שוב במקום הזה.
לא מעט יהודים ניסו במהלך השנים להסיר את החרפה, אלא שהממשל המקומי לא מוותר על 'קוריוז' תיירותי שכזה, והוא דואג לשקם בכל פעם מחדש את הנזקים ומשיב את החרפה למקומה. התעלומה לא תיפתר, תזכורת קלה לכך שאנו עדיין בגלות ו''אין השם שלם ואין הכס שלם עד שיימחה זרע עמלק''.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>