הלכה ומצוות
פרשת וירא: טיפול בגינות נוי בשנת שמיטה
עצים ששורשיהם ארוכים ועמוקים יסתפקו כל ימי הקיץ במי הגשמים הספוגים בעומק הקרקע. לעומתם צמחים בעלי שרשים קצרים, לא יחזיקו מעמד משך הקיץ הארוך ללא תוספת מים
- הרב שי עמר
- פורסם י"א תשרי התשע"ה
גינות וחצרות הבתים - השקאה - האדמה אוגרת בין גרגריה את המים, בימי החורף עת יורדים הגשמים מחלחלים המים לעומק האדמה, בעוד שטללי הקיץ מרטיבים רק את השכבה העליונה של האדמה. בחורף מבורך שבו המשקעים מרובים, מצליחה הרטיבות להגיע עד לעומק 3 מ' ויותר, וכשמגיעים ימי הקיץ החמים מתאדים המים הספוגים בשכבתה העליונה של האדמה, אך בעומק נשארת הרטיבות חדשים רבים ולעיתים אף שנים רבות.
עצים ששרשיהם ארוכים ועמוקים יסתפקו כל ימי הקיץ במי הגשמים הספוגים בעומק הקרקע, לעומתם צמחים בעלי שרשים קצרים לא יחזיקו מעמד משך הקיץ הארוך ללא תוספת מים.
תדירות השקאת הצמח תלויה בחמשה נתונים.
א. סוג הצמח יש צמחים הדורשים מים מרובים ויש צמחים המסתפקים במים מועטים.
ב. סוג הקרקע יש קרקעות השומרות על לחותן היטב וזמן רב, ויש קרקעות המאבדות מהר את לחותן.
ג. המקום הגאוגרפי גדל הצמח בצפון הארץ, במרכזה או בדרומה, בהר או בעמק וכד'.
ד. עונת השנה האם התקופה היא עונת הקיץ או החורף.
ה. מזג האויר קיץ חם או נעים, חורף שחון או גשום.
דשא - בדרך כלל הדשאים הנמצאים בחצרות הבתים הם מזנים שבימות הגשמים אינם זקוקים כלל וכלל להשקאה. בימי הקיץ לא ישקה יותר מפעם בחדש.
שיחים - ניתן בדרך כלל לוותר בהם על ההשקאה משך כל השנה. כמובן בכל מקרה חריג או כשמתעורר ספק כל שהוא יש להתיעץ במומחה ורצוי וראוי שיהיה שיהיה ירא שמים.
רצוי שבמקרים בהם מותר להשקות, ישקה על ידי ממטרה ולא בצורה ידנית.
שטיפת רצפות - כששוטפים רצפה, יש להזהר שלא ישפכו המים דרך המרזב לגינה. (יש משקה העובר משום תולדת זורע, ויש משקה העובר משום תולדת חורש. הא כיצד ? נשפכו המים במקום שיש צמחים או זרעים, עובר משום תולדת זורע, היתה הקרקע חשופה ללא צמחים, עובר משום תולדת חורש, שהרי המים משביחים את הקרקע, וכל השבחת קרקע בשביעית אסורה משום תולדת חורש אם המקום עומד לזריעה).
גיזום- גיזום שיחי נוי נעשה לארבע מטרות :
א. לזרז את גידולו של השיח או להעבותו, גיזום לשם מטרה זו אסור בשביעית.
ב. שמירה על צימוח ירוק, מלא ונמוך. גם גיזום לשם מטרה זו אסור בשביעית.
ג. גיזום לשמירת יופי הצמח וללא אותו גיזום יפסד הצמח בהפסד שלא ניתן לתיקון, גיזום מעין זה מותר בשביעית, אך רצוי לעשותו על ידי גנן שאינו מקצועי.
ד. גיזום ענפים שלא יפריעו את המעבר, גיזום לשם מטרה זו מותר, אך רצוי לגזום את הענפים המפריעים בצורה שיהיה ניכר שהמטרה רק לפנות את דרכי המעבר. ורצוי שגיזום מעין זה יעשה ע"י חיתוך אלכסוני של הענף.
שיחים קוצניים - קציצת הקוצים העלולים להזיק לפרי יעשה שאלת חכם.
ניכוש עשבים - ניכוש עשבים מותר רק בתנאים הבאים.
א. אם יש חשש שסבך העשבים יהיה למסתורם של נחשים ועקרבים.
ב. אם עשבי הבר ימיתו את השתילים הצעירים שנשתלו קודם השנה השביעית.
ג. אם מפריעים במעברים. בכל אלו מותר לקצוץ את העשבים אך לא לשרשם, הטוב ביותר לרסס קודם גדילתם של עשבי הבר, בריסוס המונע את גדילתם של העשבים.