חדשות בארץ
זהירות מהסכך: ענפי דקל נגועים
אלפי עצי דקל נפגעו מחדקונית הדקל האדומה שמכרסמת את העץ, ונמשכת בעיקר לגזמי עצים. זהירות לפני שאתם גוזמים ענפים לסכך
- שיפי חריטן
- פורסם י"ג תשרי התשע"ה
באזורים שונים בארץ בהם גדלים עצי דקל, ישנם גם עצים חולים רבים, כתוצאה מחדקונית הדקל האדומה - חיפושית שמכרסמת את העץ עד לקריסתו. זו הסיבה שבשנים האחרונות מתריע משרד החקלאות ופיתוח הכפר על הסכנה הממשית שנשקפת לחיי עוברים ושבים.
בישראל נפגעו מהחדקונית יותר מ-2000 עצים. חדקונית הדקל נמשכת לעצים גזומים, ולכן הציבור מתבקש להיזהר בגזימת ענפי דקל לסכך. גיזום בלתי מבוקר עלול להביא למתקפה של חיפושיות, ובעקבות כך להתפשטותן באמצעות הענפים הנגועים לעצי דקל הסמוכים לאזור הסוכה. יש לציין כי שלבי הנגיעות הראשונים של החדקונית לרוב אינם ניתנים לזיהוי והנזק מתגלה לעתים מאוחר מידי.
זהירות מענפים נגועים. (צילום: שמעון ביטון, משרד החקלאות ופיתוח הכפר)
נזכיר כי רשויות מקומיות רבות ברחבי הארץ וקק"ל מחלקים בחינם סכך לכל דורש.
כיצד נזהה עץ נגוע? עצי דקל נחשבים לעצים סימטריים מאוד. כותרת של עץ נגוע נטויה על צידה, ולמעשה בכך נפגעת הסימטריות הייחודית של הדקל. סימן בולט הוא התייבשות כותרת העץ והענפים השמוטים לכיוון הקרקע כמו מטרייה סגורה. בעץ שהחל להיפגע ייראו כפות דקל שמוטות, כרסום בבסיס הכפות, ולעיתים יימצאו פקעות גולם בבסיסן. ניתן להציל את העצים בטיפול נקודתי יעיל במסגרתו מרססים את קודקוד העץ בנקודת מוצאן של כפות התמרים. הרשויות המקומיות אמונות גם הן על הטיפול המניעתי בחדקונית.
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>