לאישה
על עוף בנוסח שבעת המינים, כבר שמעתם?
מה קורה כשחומר ורוח נפגשים? קבלו הצצה ראשונית לספר המתכונים החדש של רינה רוסנר - 'במטבח עם התנ"ך', המביא לשולחן האוכל היהודי קונספט חדש ומרענן. רגע לפני ששבת נכנסת, אולי תקבלו רעיון למתכון, שהאורחים בוודאי לא יישכחו. ראיון עם המחברת
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם י"ג חשון התשע"ה
הכול התחיל מקערית קטנה של מרק עדשים, שהוגשה על שולחן השבת של משפחה יהודית מאירלנד, לפני 16 שנים. רינה רוסנר, אז סטודנטית בת 19 שלמדה בקולג' 'טריניטי', טעמה את המרק ובמוחה הבזיק רעיון פשוט נפלא. "המרק הזה כל כך טעים", היא תהתה בינה ובין עצמה, "חבל שאינו מתובל בדברי תורה". נחושה בדעתה ומלאת מוטיבציה, לחבר בין חומר לרוח, עוד באותו מוצאי שבת מיהרה הצעירה לרכוש לעצמה מחברת ולהתחיל במלאכה – כתיבת ספר מתכונים ברוח פרשת השבוע. כיום, 16 שנים אחרי אותה ארוחה, יוצא הרעיון מהכוח אל הפועל, בצורת ספר בישול 'במטבח עם התנ"ך'.
רינה רוסנר. מחברת רוח וחומר (צילומים: בועז לביא)
רוסנר (35) מספרת שכתיבת הספר הייתה הדרך שלה להתחבר לפרשה, ובכל שבוע הקפידה לשרבט במחברת את הגיגיה ורעיונותיה. "זו הייתה הדרך שלי להתחבר לפרשת השבוע", היא נזכרת, "למרות שגדלתי כדתיה, לא מצאתי דרך להתחבר לפרשה בצורה כזו. כעת, אני מחכה מצאת שבת אחת לשבת שאחריה, לרגע המיוחד בו נקרא את הפרשה הבאה. ספר הבישול שלי התחיל באותה מחברת, והיו לי המון רעיונות כיצד להפוך את זה לספר של ממש, לא פעם רעיונות די מוזרים כמו 'עוגיות הקשת בענן', או 'יונה עם עלה של זית'".
דלורית ממולאת באורז: שה לעזאזל
"מי שנתן לי את האומץ לצאת עם החומר החוצה לראשונה היה דיוויד הורוביץ, עורך עיתון 'ג'רוזלם פוסט', אותו הכרתי בעבודתי בעיתון. הרעיון שלי מצא חן בעיניו, והוא הציע לי טור שבועי, בו אכתוב מתכונים לצד דברי תורה הקשורים לפרשת השבוע".
בד בבד הבינה רוסנר שחלומה הישן הולך ונרקם אט אט. על השאלה מה קדם למה: המתכונים או דברי התורה, אומרת רוסנר שלרוב היא קוראת את הפרשה, וכותבת את המתכון שמתקשר לה אסוציאטיבית. "ברגע שיש לי את דבר התורה אני מתחילה לרקום לפרטי פרטים את הקונספט של אותו מתכון", היא מגלה סודות מהמטבח, "עם זאת, לעתים קרובות המתכון מתהווה באמת רק ברגע שאני מכינה אותו במטבח. שם הוא עובר מקצה שיפורים לא קטן, עד שהוא זוכה להיות מונצח סופית על הדף".
דג ברוטב עגבניות פיקנטי על מצע אורז
הספר מחולק לחמישה פרקים, פרק לכל חומש, והוא כולל 54 מתכונים, כמספר פרשות השבוע. לצד כל מתכון מופיע פסוק מפרשת השבוע ופרשנות מעשירה המספקת "מזון למחשבה". לדוגמה: עוף שבעת המינים, סלט ביכורי המרגלים עם רימונים, ענבים ותאנים, קוגל חלב ודבש, לחם כוסברה ודבש המייצג מן, או סלט צבעוני ברוטב אבוקדו הנקשר לכתונת הפסים של יוסף. הפרק החותם את הספר מוקדש למגוון מזונות המופיעים בתנ"ך, המשמשים אותנו עד היום במטבח הביתי.
צריכים אומץ לכתוב ספר בישול שכזה, עם רעיונות כל כך יצירתיים. מה מקור ההשראה?
"המתכונים מגיעים מארבעה סוגים של רעיונות: הרעיון הראשוני הוא להשתמש בפריטי מזון שונים, שיהיו גם טעימים וגם מזינים. הרעיון השני, הוא ליצור מהמתכון מבנה פיזי מסוים שקשור לפרשה של אותו שבוע, כמו מגדל בבל או הבור שנזרק אליו יוסף הצדיק. אותו מבנה פיזי ייצג את הדברים שהתרחשו באותה פרשה. לפעמים הרעיונות מגיעים מקונספט של 'חגיגה' – מתכון עוגת הגבינה יובל בספר, הוא אחד מהם. לעיתים מדובר בשילוב של שניהם – הקונספט הגשמי והרוחני כאחד. למשל דלורית ממולאת באורז פראי וגבינת עיזים - זאת דוגמא לעז שיצרתי, באמצעות אוכל, והיא נועדה לייצג את ה'שה לעזאזל' בפרשה. בשורה התחתונה, רציתי לחבר ספר שיביא בשורה חדשה לשולחן. שיהיה שילוב מנצח בין האוכל המזרח תיכוני לבין החזון החדש שראיתי לנגד עיניי".
לבסוף, כיצד הפכו הטורים לספר?
"כשהפסקתי לכתוב בג'רוזלם פוסט, קיבלתי אלפי תגובות באימייל ומכתבי קוראים, כולל מאנשים חשובים בירושלים ובעולם, שאהבו את הטור שלי והתגעגעו אליו", משחזרת רוסנר ומחייכת. "חלקם אף פנו לעורך העיתון ושאלו מתי אחזור לכתוב את הטורים". התגובות החמות הצליחו לשכנע אותה שהגיע הזמן לפעול. כך נולד ספר הביכורים שלה – 'במטבח עם התנ"ך'.
ברוסקטה של אש וקרח
כמו בהרבה יצירות אומנות, גם הספר של רוסנר נולד תוך התמודדות עם קשיים. שכן, לברך על המוגמר זה תהליך שאוצר בחובו לא מעט קונפליקטים פנימיים ושאלות, להם נוספו קשיים כלכליים ואחרים. "לכתחילה חשבתי שהספר הכי קשה להתמודדות קולינרית בעבורי, יהיה ספר 'ויקרא' – שכולל בתוכו את פרשת הקורבנות", אומרת רוסנר, "הייתי בטוחה שאצטרך לחבר מתכונים בשריים בעיקר, והעובדה שאני צמחונית – לא עזרה במיוחד. בסופו של דבר, הוקסמתי מכך שהצלחתי לעשות את זה עם הרבה פחות בשר ממה שציפיתי, ולשלב יותר דברים מזינים כמו קטניות".
מהו המסר שלך לקוראים שלנו, מתוך הנחה שביניהם יש גם אנשים שמעוניינים להיכנס לתחום הזה של כתיבת ספרי בישול?
"אני יודעת שהסוכנות שדרכה פרסמתי את ספרי – תמיד מחפשת ספרי בישול מעניינים שיימכרו בארץ ובעולם. אני חושבת שספר הבישול שלי נבחר על ידי המוציאים לאור – הוצאת 'דני ספרים' - דווקא בגלל החיבור שלו לתורה. אבל פרסום ספר בישול רגיל הוא דבר מאד קשה - משום שתעריפי צילום התמונות וההדפסה הם מאוד גבוהים. כך שאדם שרוצה להיכנס לתחום, רצוי שיחשוב פעמיים אם זה ישתלם לו מבחינה כלכלית".