תפילה וברכות

האם צריך לעמוד בחזרת השליח ציבור?

  • י"ט שבט התשע"ה

שאלה

האם יש לעמוד כמו בשמונה עשרה בחזרת הש"ץ או שניתן לזוז וכו'...

תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

מנהג האשכנזים לעמוד בשעת חזרת השליח ציבור, אמנם ישנם רבים וטובים שאין נוהגים להקפיד על כך, ויש להם על מה שיסמוכו, ובפרט אם משער שבכך יהיה באפשרותו להקשיב לשליח ציבור ביתר כוונה, או לחלוש המזג וזקן, וכדומה (ראה רמ"א סימן קכד סעיף ד, ופסקי תשובות שם).

ולפי מנהג הספרדים מותר לשבת בחזרת השליח ציבור, מיד לאחר שמסיים השליח ציבור ברכת הקל הקדוש. וכשיגיע השליח ציבור למודים צריך לעמוד ולהשתחוות כשאומר מודים דרבנן, וישאר עומד עד שיסיים מודים דרבנן. והמחמיר לעמוד בכל חזרת השליח ציבור, תבוא עליו ברכה (שו"ת יחוה דעת חלק ה' סימן יא).

ויש לדעת שצריך לעמוד בזמן ברכת כהנים (ראה משנה ברורה סימן קכח ס"ק נא, ושו"ת יחוה דעת שם סימן טו), ורק חולה או זקן שאינם יכולים לעמוד על רגליהם, רשאים לישב (יחוה דעת שם).

ומי שנמצא במקום שנהגו לעמוד בשעת החזרה, אינו רשאי להקל ולשבת בין העומדים, לפי מה שאמרו חז"ל במסכת דרך ארץ רבה (סוף פרק ז) שלא יהיה אדם יושב בין העומדים. וע"ע בשו"ת יחוה דעת חלק ו' (סימן ח, ד"ה כעת). וכן פסק בספר הלכה ברורה (סימן קכד סעיף טו).

בברכה,

הלל מאירס