שאל את הרב - כללי

פרק שירה: איך דברים דוממים אומרים שירה?

  • כ' שבט התשע"ה

שאלה

מה הכוונה בפרק שירה שכתוב שדות אומרים, שמש אומר, ברקים אומרים, גפן אומר וכו'? הרי אלו דברים דוממים. תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,

לכל דבר דומם יש שר ששולט עליו, והשר הזה הוא זה שאומר שירה, ויש מי שאומר שבאמת אין הם אומרים שירה, אלא הכוונה היא שאם היה להם פה לדבר יש להם לומר כך וכך.

מקורות: ראה מדרש בראשית רבה (פ"י פ"ו) ותוספות עבודה זרה (דף יז עמוד א ד"ה עד) ותוספות חולין (דף ז עמוד א ד"ה אמר). וכן כתבו בלקוטי תורה מהאריז"ל (פרשת ואתחנן) והגר"י עמדין בסידורו בית יעקב, שהכוונה להמלאך שממונה על אלו הדברים שהוא אומר שירה.

אולם הריטב"א בעבודה זרה (דף יז עמוד א) כתב, וכן פרק שירה שהעופות והחיות מקלסין, לאו שהם אומרים כלום, אלא סברא היא שאם היה להם פה לדבר יש להם לומר כך וכך. ע"ש. וע"ע בהקדמת הגר"ח קניבסקי שליט"א לפירושו על פרק שירה (נדפס בתוך ספרו "טעמא דקרא") מה שכתב בזה.

בברכה,

הלל מאירס