שאל את הרב - כללי

הבדלה וסדר הדלקת נירות שבת וקידוש

  • ל' שבט התשע"ה

שאלה

אני באתי מבית חילוני שלא באמת קיים מצוות כהלכה בלשון המעטה. ואצל בעלי בכלל. אני בעקבות בקשת בני הקטן בן החמש התחלתי להדליק נרות שבת. אך מסתבר שבני בצורה מאד מוזרה מבין יותר ממני. כי לטענתו אני צריכה לברך קודם ואז להדליק נרות ולא ההפך כמעשי אימי.(אימי אשכנזייה ואבי ספרדי).. אני מעוניינת לדעת איך באמת הולך סדר הברכות בערב שבת של נרות השבת והקידוש, כי אני יודעת שזה לא נגמר ב"ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם אשר ציוונו במצוותיו להדליק נר של שבת" ובנוסף אשמח לדעת איך עושים הבדלה גם כיוון שבני מבקש שאערוך ולא הייתי נוכחת אף פעם בקיום מצווה זו וגם כדי לזכות את בניי. אבל השאלה אם מותר לי לעשות זאת למרות שבעלי יהיה נוכח בבית אבל הוא ממש לא בעניין לעשות זאת.

תשובה

לכבוד השואלת,

סדר הדלקת נרות לאשה אשכנזיה: מדליקה, מכסה את העיניים ביידים ומברכת, מורידה את הידיים ונהנית מן הנרות.

סדר הדלקת נרות לאשה ספרדיה: מברכת, ואח"כ מדליקה.

​ככל הנראה בנך רוצה להעיר לך לעשות כמו שלמד כמנהג הספרדים.

~~~

סדר הברכות בערב שבת של נרות השבת:

הברכה:

בָּרוּך אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶך הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַדְלִיק ֵנר שֶׁל שַׁבָּת.

נוסח התפילה אחרי ההדלקה:

יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ, יְיָ אֱלֹהַי אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, שֶׁתְּחוֹנֵן אוֹתִי (וְאֶת בעלי) וְאֶת כָּל קְרוֹבַי, וְתִתֶּן לָנוּ וּלְכָל יִשְׂרָאֵל
חַיִּים טוֹבִים וַאֲרוּכִים, וְתִזְכְּרֵנוּ בְּזִכְרוֹן טוֹבָה וּבְרָכָה, וְתִפְקְדֵנוּ בִּפְקֻדַּת יְשׁוּעָה וְרַחֲמִים, וְתַשְׁכֵּן שְׁכִינָתְךָ
בֵּינֵינוּ, וְזַכֵּנוּ לְגַדֵּל בָּנִים וּבְנֵי בָנִים חֲכָמִים וּנְבוֹנִים אוֹהֲבֵי יְיָ, יִרְאֵי אֱלֹהִים אַנְשֵׁי אֱמֶת זֶרַע קֹדֶשׁ, בַּיְיָ
דְּבֵקִים, וּמְאִירִים אֶת הָעוֹלָם בַּתוֹרָה וּבְמַעֲשִׂים טוֹבִים וּבְכָל מְלֶאכֶת עֲבוֹדַת הַבּוֹרֵא, אָנַּא, שְׁמַע אֶת תְּחִנָּתִי בִּזְכוּת
שָׂרָה וְרִבְקָה רָחֵל וְלֵאָה אִמּוֹתֵינוּ, וְהָאֵר נֵרֵנוּ שֶׁלֹּא יִכְבֶּה לְעוֹלָם וָעֶד, וְהָאֵר פָּנֶיךָ וְנִוָּשֵׁעָה, אָמֵן

סדר הקידוש ליל שבת נוסח ספרדי:

יום הַשִּׁשִּׁי. וַיְכֻלּוּ הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ וְכָל צְבָאָם:
וַיְכַל אֱלהִים בַּיּום הַשְּׁבִיעִי מְלַאכְתּו אֲשֶׁר עָשָׂה. וַיִּשְׁבּת בַּיּום הַשְּׁבִיעִי מִכָּל מְלַאכְתּו אֲשֶׁר עָשָׂה:
וַיְבָרֶךְ אֱלהִים אֶת יום הַשְּׁבִיעִי וַיְקַדֵּשׁ אתו. כִּי בו שָׁבַת מִכָּל מְלַאכְתּו אֲשֶׁר בָּרָא אֱלהִים לַעֲשׂות:
סַבְרִי מָרָנָן.
(ועונים - לְחַיִּים):

בָּרוּךְ אַתָּה ה', אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, בּורֵא פְּרִי הַגֶּפֶן:
בָּרוּךְ אַתָּה ה', אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְותָיו וְרָצָה בָנוּ, וְשַׁבַּת קָדְשׁו בְּאַהֲבָה וּבְרָצון הִנְחִילָנוּ, זִכָּרון לְמַעֲשֵׂה בְרֵאשִׁית, תְּחִלָּה לְמִקְרָאֵי קדֶשׁ, זֵכֶר לִיצִיאַת מִצְרַיִם. וְשַׁבַּת קָדְשְׁךָ בְּאַהֲבָה וּבְרָצון הִנְחַלְתָּנוּ:
בָּרוּךְ אַתָּה ה', מְקַדֵּשׁ הַשַּׁבָּת:

(ושותים מן הכוס בלי להפסיק בדיבור).

סדר הבדלה נוסח ספרדי:

להבדלה יש 5 חלקים : 1) אמירת פסוקים; 2) ברכת הגפן; 3) ברכת בשמים והרחתם; 4) ברכת האש ואחיזת היד מולו; 5) ברכת ההבדלה.

1. כּוס יְשׁוּעות אֶשָּׂא. וּבְשֵׁם ה' אֶקְרָא:
אָנָּא ה' הושִׁיעָה נָּא. אָנָּא ה' הַצְלִיחָה נָא:
הַצְלִיחֵנוּ. הַצְלִיחַ דְּרָכֵינוּ. הַצְלִיחַ לִמּוּדֵינוּ.
וּשְׁלַח בְּרָכָה רְוָחָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יָדֵינוּ. כְּדִכְתִיב:
יִשָּׂא בְרָכָה מֵאֵת ה' וּצְדָקָה מֵאֱלהֵי יִשְׁעו:
לַיְּהוּדִים הָיְתָה אורָה וְשִׂמְחָה. וְשָׂשׂן וִיקָר:
וּכְתִיב וַיְהִי דָוִד לְכָל דְּרָכָיו מַשְׂכִּיל. וַה' עִמּו:
כֵּן יִהְיֶה עִמָּנוּ:

2. סַבְרִי מָרָנָן:
ועונים - לְחַיִּים:

בָּרוּךְ אַתָּה ה', אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, בּורֵא פְּרִי הַגֶּפֶן: (רק שותים מן הכוס לבסוף);

3. ומברכים על בשמים [כגון, עצי הדסים או בשמים שנקרא ציפורן]. (אם אין לו בשמים, וכן מי שאינו מריח אינו צריך לברך על הבשמים):

בָּרוּךְ אַתָּה ה', אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, בּורֵא מִינֵי בְשָׂמִים [לעצי הדס אומרים: "בורא עצי בשמים" במקום "בורא מיני בשמים"]: (ומריחים);

4. ומברכים על אבוקה של אש (כלומר, מצרפים שתי פתילות של שתי נרות ביחד):

בָּרוּךְ אַתָּה ה', אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, בּורֵא מְאורֵי הָאֵשׁ: (ומסתכלים על ציפורני יד ימין כשאוחזים אותם מול אור האש).

5. אח"כ אומרים הברכה של הבדלה:

בָּרוּךְ אַתָּה ה', אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם, הַמַּבְדִּיל בֵּין קדֶשׁ לְחול וּבֵין אור לְחשֶׁךְ וּבֵין יִשְׂרָאֵל לָעַמִּים וּבֵין יום הַשְּׁבִיעִי לְשֵׁשֶׁת יְמֵי הַמַּעֲשֶׂה. בָּרוּךְ אַתָּה ה', הַמַּבְדִּיל בֵּין קדֶשׁ לְחול:

ושותים מן הכוס את רוב היין או מיץ ענבים שבתוכו.

~~~

אם בעלך נותן לך רשות, אין כאן בעייה מצד ההלכה שאת תאמרי את כל סדר ההבדלה, ואפילו כאשר בעלך בנוכח.

בברכה, ושתזכו להרבה הרבה נחת מבנכם,

רב נחום