האם זה בסדר להיקשר רגשית לבעלי חיים?

  • ו' אדר התשע"ה

שאלה

כרו הרב שלום, יש לי בבית כלבה. אני יודע שהתורה שלנו מצווה אותנו למנוע צער בעלי חיים וכלן אין איסור להחזיק בעל חיים. העניין הוא שאני מאוד קשור אליה רגשית ואני אוהב אותה. זה כמובן לא מפריע לתפקוד שלי בחיי היומיום וזה לא על חשבון אהבתי לאשתי ולשני הבנים שלנו. בכל זאת, בתור אחד ששואף להתקרב אל הקב״ה, לפעמים אני תוהה האם זה בסדר שאני נקשר אליה רגשית.

תשובה

לכבוד השואל,

שאלה טובה שאלת.

כפי מה שהבנתי, יש לאדם לפתח מידת הרחמנות לבריות , וכמו שנאמר "ורחמיו על כל מעשיו".

אמנם, מידת אהבה היא מיוחדת, לפי שהיא מראה על התיחסות שוה - של נותן ומקבל; ועדיף שיעבוד האדם לכוין את כל אהבתו למי שהוא שוה אליו ובדרגתו; או שיכוין את אהבתו כלפי הקב"ה, לפי שהוא יתברך כולל את כל כח החיות שבעולם.

ויש לאהוב את הקב"ה יותר ויותר על כל הדברים והבריות הנפלאות שברא בעולם - ובזה אתה "מעלה" את האהבה אפילו לבעל חי להיות אהבה ורגשי קירוב בינך לבין הקב"ה.

בברכה,

רב נחום