הלכות ומנהגים

האם חובה לנשק את המזוזה?

  • י"א אדר התשע"ה
אא

שאלה

שלום רב,

אנחנו עשינו תשובה מלאה (כמובן מתחזקים כל הזמן) אבל הכוונה היא שעושים את כל מה שצריך שבת, כשרות, טהרת משפחה ועוד. וכמובן שאני הולכת עם כיסוי ראש מלא. אני לא רגילה לנשק מזוזה ואני כל פעם שוכחת ונזכרת בד"כ כשרואה מישהו אחר עושה את זה. השאלה היא:

האם זה חובה או שזה מנהג?

בברכה.

תשובה

שלום רב,

אין חובה לנשק את המזוזה, אלא מדובר במנהג טוב שכדאי לנהוג בו כשנכנסים לבית וכן כשיוצאים ממנו.

מקורות: כתב הרמ"א יורה דעה (סימן רפה סעיף ב) יש אומרים כשאדם יוצא מן הבית וכן כשיכנס אדם לבית יניח ידו על המזוזה. ע"כ. ולא הזכיר שיש עניין לנשק את המזוזה או את היד שנגעה במזוזה. אמנם יעויין ברכי יוסף (שם אות ד) שלפי דעת האר"י זצ"ל יש להניח את האצבע הנקרא אמה על ש-ד-י שכתוב במזוזה וינשקנה. ובשו"ת שלמת חיים (סימן שפ) הביא שמנהג המהרי"ל דיסקין זצ"ל היה להסתכל במזוזה מבלי לגעת בה כלל, וביאר, שחשש שיש לבוא ח"ו לידי מחיקה.

וכאשר יוצא מהבית, אחרי שמניח ידו על המזוזה, יאמר: "ה' ישמור צאתי ובואי מעתה ועד עולם" (רמ"א שם). ויש שכתבו לומר: "ה' שומרי ה' צילי על יד ימיני ה' ישמור צאתי ובואי מעתה ועד עולם" (קיצור שלחן ערוך סימן יא סעיף כד). וכשיוצא לדרך חוץ לעיר יניח ידיו על המזוזות ויאמר: בשמך ט"ל אטל"ה (ש"ך סימן רפה סק"ד מהדרכי משה בשם המהרי"ל).

ומובא מעשה על מרן החתם סופר זצ״ל שבחן בחור אחד לתהות על קנקנו להסמיכו בסמיכת חכמים. הבחור הראה כוחותיו בתורה, בתלמוד, ובפוסקים, והיה ראוי לסמכו. החתם סופר כבר הטיל עיניו על הבחור וחשש בו שאולי הוא מן המשכילים, כשהבחור יצא מבית מדרשו ולא הניח ידו על המזוזה, החליט החתם סופר לא להסמיכו, כי ראה בזה זלזול במנהגי חכמינו וחוסר יראת שמים (פתחי שערים הלכות מזוזה עמוד קיג).

בברכה,

הלל מאירס


להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:מזוזהנישוק המזוזה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה