שאל את הרב - כללי

חימום אוכל מוכן בתנור בשבת

  • י"ג אדר התשע"ה

שאלה

כבוד הרב שלום!! מהם הכללים הנכונים שיאפשרו חימום האוכל המוכן בתנור בשבת ע"י שעון ??

תשובה

לכבוד השואל,

כדי לחמם אוכל בשבת חייב שלא יהא בו חשש בישול, דהיינו 1) שיהא המאכל כבר מבושל כל צרכו; 2) שלא יהא בו חלק נוזלי, רק שיהא מאכל שכבר יבש.

בנוסף לכך, מדרבנן אי אפשר לשים מאכל בשבת על מקור חימום שהדרך הוא לבשל עליו. כלול בזה גם תנור; שהרי הדרך הרגיל הוא לבשל (או לאפות) בתנור (דוגמא של דבר  שאינו הדרך לבשל עליו, ומותר לשים עליו מאכל בשבת שאין בו משום בישול, הינו הרדיאטור).

והנה שאלתך בקשר לאוכל המוכן, אני מבין שפירוש הדבר, שהמאכל כבר מבושל כל צרכו וכנ"ל. א"כ אפילו אם אין בו חלק נוזלי וכנ"ל, לא יהא מותר לשים בתנור בשבת, אלא אם כן יש בתנור עצמו היכר שאינו נעשה בדרך בישול, כי ישנו גם איסור דרבנן בשבת של "מיחזי (נראה) כמבשל".  ולפי הפוסקים מה שמותר, היינו דוקא כאשר שם "אינסרט" - תיבה מאזבזסט או ממתכת - בתוך חלל התנור, כי אז דוקא  אינו נראה כמבשל לכתחילה בשבת.

ואז לא משנה אם התנור עצמו נדלק בשבת על ידי שעון או אם הוא עדיין דולק מלפני השבת; העיקר שלא יראה כמי שמבשל לכתחילה בשבת.

בברכה,

רב נחום