שאלה על בחירות

  • י"ג אדר התשע"ה

שאלה

בשיעור שמסר הגאון רבי בן ציון אבא שאול זצ"ל בעניין הבחירות בתוך דבריו אמר, הרמב"ם (הלכות ממרי פרק ' א הלכה א )' כותב, אם חולקים חכמים, אחד אוסר ואחד מתיר, אם איני יודע להיכן הדין נוטה בשל תורה הלך אחר המחמיר, בשל סופרי הלך אחר המיקל. אם כן אם צריך לבחור ולא בוחר , לדעתי לא עובר איסור דאורייתא אלא דרבנן שחכמים אמרו לבחור ולא בחר . אבל אם אסור לבחור, זה איסור תורה אם בחר, שאני מעמיד נבחרי בכוחי והם נכנסים לממשלה ומצהירים שהם מסכימים לכל חוקי הממשלה, וביניהם יש חוק שהממשלה אומרת לדון בדיני ערכאות, והרמב"ם כותב (בפרק כ ו " מהלכות סנהדרי הלכה ז )' שהרי זה רשע וכאילו חירף וגידף והרים יד בתורת משה ויש בזה איסור תורה שנאמר ואלה המשפטי אשר תשי לפניה ולא לפני עכו" וכו . ' והרמב"ם כתב שדווקא כשאי יודע להיכן הדין נוטה בשל תורה הלך אחר המחמיר ובשל סופרי הלך אחר המיקל, אבל כשיודע איך הדין נוטה, ל% אחר מה שנראה בעיני%, ולכן בבחירות אני לא מסופק , אני יודע שלא לבחור, ולכ אני לא בוחר. ואת כל אחד יברור וידו לעצמו אם יש איסור תורה או דרבנן, אם יודע הדין יעשה כפי שנראה בעיניו כיון שהוא יודע לאן הדין נוטה, ואם אינו יודע, בשל תורה הלך אחר המחמיר, איסור תורה, מרים יד בתורת משה, כופר מצד הסברא לכאורה ראוי לבחור שהרי מעכבי חוקי חילוניים ולוקחים כסף לישיבות למוסדות ולמקוואות, אבל אם יגידו לנו להודות בעבודה זרה ויתנו לנו כסף לישיבות, האם מותר, ודאי שלא. וכן אם יאמרו לנו תנו לנו אדם פלוני להרוג אותו ואם לאו נהרוג את כולכן, אסור לית להם אדם להרוג אותו א על פי שיהרגו כול. וכ א יגידו לנו תעשו ערכאות וא לאו נעשה לכ צרות, אני חושב בר מינ שיעשו צרות ולא נעשה ערכאות, כי בתורה לא הול% לפי שכל ואי בתורה פשרה, שהרי א יאמרו לנו תנו לנו אשה ונטמאנה וא לאו נטמא כולכ, אי נותני אשה א שיטמאו כול. או א ראוב יודע איפה האיש שרוצי להרוג אותו ולא אומר לממשלה וה מאיימי עליו שיהרגוהו א לא יאמר, וכי מותר לו להגיד, לא. וא יאמר, הרי הוא עובר על הדי א שזה נגד השכל שבשביל אד אחד ייהרגו אל, ומי שיסביר לי טע די זה אני אסביר לו ג כ את עני הבחירות, כי אסור לעשות חשבונות של הקדוש ברוך הוא . וכדאי לעשות תענית בה"ב אחרי הבחירות. (שיעור זה הוקלט ופורס ברבים. עני איסור הצהרת אמוני ל"חוקי" מדינה זו עקב עני הערכאות הוא "רק" דוגמא אחת לאיסור הבחירות מיני רבי וביניה הצהרת האמוני לחוק חינוך לימודי כפירה ללמעלה ממיליו ילדי ישראל ולכן אסרו ח' בן ציון ושאר גדולי ישראל גם את הבחירות לעיריות שבה נעשי שותפי לעבירות של ע"ז וג"ע וכגו בעני ה"תרבות" אנשי חטאי על ידי מתנסי" ועוד) מתוך הספר "תולדות מנחם" לפי מה שהובן מפה אסור להצביע,נכון?

תשובה

שלום וברכה

הוראת רוב ככל חכמי התורה להצביע למפלגה חרדית וכך היא ההלכה שיש לנהוג.

בברכה