שו"ת פורים

האם כל אישה חייבת במחצית השקל?

  • י"ג אדר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרבנים, רציתי. לשאול, האם אשה צריכה בנפרד מבעלה לתת זכר למחצית השקל ומתנות לאביונים? או שבזכות בעלה שעושה זאת היא פתורה ממצווה זו?ועוד שאלה, ההורים שלי לא גדלו במשפחה דתית, ולכן אבא שלי לא באמת יודע את כל המצוות( למרות שלאחרונה אנו רואה שהוא די משתדל להתחזק בדת ). אני חוששת שאולי אבא שלי עלול לא להספיק לתת זכר למחצית השקל וגם מתנות לאביונים- גם אם אגיד לו, הוא עלול לשכוח. .. אז אם הוא לא יקיים מצווה זו(אני מקווה שכן יקיים בע"ה ), זה ממש לא טוב? וצריך אולי אפילו כפרה אחכ בעקבות אי קיום מצווה זו? ועוד שאלה- האם מותר בתענית אסתר להמשיך בניקיון לכבוד הפסח אותו התחלתי אתמול? תודה ותזכו למצוות.

תשובה

לכבוד השואלת,

יוצאים זכר למחצית השקל על ידי נתינת הבעל. וכן במתנות לאביונים, אם בעלה נותן בכונה בשבילה, לכאורה היא יוצאת (פסקי תשובות תרצה הערה 77).

אם את תזכי סכום קטן בשביל אביך (את נותנת את הסכום לילד למעלה מבר מצוה, שיתכוין ליטול את הכסף לידו כדי לזכותו ולהכניסו לרשות הממוני של אביך; ואח"כ את לוקחת את הסכום בחזרה) ותתני מן הסכום הזה לשני עניים, אז את יכולה בזה להוציא את האבא במצוה, ואפילו בלי להגיד לו.

מותר בתענית אסתר לעשות נקיון לפסח.

בברכה,

רב נחום