תפילה וברכות

מה זה פלג המנחה?

  • כ"ט אדר התשע"ה

שאלה

שלום וברכה,

האם ניתן לקבל הסבר על חלוקת היום ביהדות?

הכוונה - חצות היום, פלג, מנחה גדולה קטנה מה זה אומר?

שבת שלום

תשובה

שלום וברכה

חצות היום היא בדיוק כאשר השמש עומדת ב180 מעלות.

חצות נוגעת לגבי תפילת שחרית שאסור להתפלל לאחר חצות היום וכן שאין להתפלל מנחה אלא לפחות חצי שעה אחר חצות.

מנחה גדולה הוא תחילת זמן מנחה - חצי שעה לאחר חצות. מנחה קטנה שעתיים וחצי שעות זמניות לפני השקיעה. פלג המנחה שעה ורבע לפני השקיעה.

רמב"ם הלכותתפילה ונשיאת כפים פרק ג

הלכה ב
כבר אמרנו שתפלת המנחה כנגד תמיד של בין הערבים תקנו זמנה, ולפי שהיה התמיד קרב בכל יום בתשע שעות ומחצה תקנו זמנה מתשע שעות ומחצה והיא הנקראת מנחה קטנה, ולפי שבערב הפסח שחל להיות בערב שבת היו שוחטין את התמיד בשש שעות ומחצה, אמרו שהמתפלל מאחר שש שעות ומחצה יצא, ומשהגיע זמן זה הגיע זמן חיובה וזו היא הנקראת מנחה גדולה.

הלכה ד
הא למדת שזמן מנחה גדולה משש שעות ומחצה עד תשע שעות ומחצה, וזמן מנחה קטנה מתשע שעות ומחצה.

פלג המנחה הוא חצי מזמן תפילת המנחה הקטנה שמזמן זה ואילך מותר להתפלל ערבית בתנאים מסויימים וניתן כבר לקבל את השבת.

בהצלחה,