אמונה

בחירת דרך באמונה

  • ד' ניסן התשע"ה

שאלה

שלום יש לי קושייה שקשורה לביטחון ואמונה. מצאתי מקור מאוד יפה על אמונה ואני מביא פה קטע משם: (מקור: http://courses.jercol.macam.ac.il/62/halacha/hishtadlut/lesson11.html) "הגמרא במסכת ברכות (ס.) מספרת “מעשה בהלל הזקן שהיה בא בדרך ושמע קול צוחה בעיר. אמר מובטח אני שאין זה בתוך ביתי. ועליו הכתוב אומר 'משמועה רעה לא יירא נכון לבו בטוח בה'' (תהילים קי”ב ז')”. כששמע הלל הזקן צוחה בעיר, יכול היה לומר בודאות: “מובטח אני שאין זה בתוך ביתי”. ומכך למד רבא: “משמועה רעה לא יירא נכון לבו בטח בה'“. מה טעם משמועה רעה לא יירא? משום שנכון ליבו בטוח בה'. זאת אומרת שמי שבטוח בה' לא יאונה לו כל רע. שואל הגר”א: “ומה שמצינו כמה צדיקים שהיה להם צרות? (דהיינו: איך יתכן לומר שלבעל בטחון לא יאונה רע - בזכות בטחונו, והרי מצאנו שהאבות וגדולי עולם אחרים סבלו יסורים, האם ניתן לומר שלא היה להם בטחון בה' ח”ו?) יש לומר: דהכל לפי אומץ הלב בבטחונו על ה'“ (לקוטי הגר”א ברכות ס.) - אם אדם יהיה מושלם בבטחון לפי מדרגתו, באמת לא יאונה לו כל רע. אלה שסבלו, יש לומר שלמדרגתם היה להם חסרון בבטחון." אך מצד שני החזו"א בספרו "אמונה וביטחון" כותב כך: "טעות נושנת נתאזרחה בלב רבים במושג בטחון. שם בטחון המשמש למדה מהוללה ועיקרית בפי החסידים, נסתובבה במושג חובה להאמין - בכל מקרה שפוגש האדם והעמידתו לקראת עתיד בלתי מוכרע ושני דרכים בעתיד, אחת טובה ולא שניה - כי בטח יהיה הטוב, ואם מסתפק וחושש על היפוך הטוב הוא מחוסר בטחון: ואין הוראה זו בבטחון נכונה, שכל שלא נתברר בנבואה גורל העתיד אין העתיד מוכרע, כי מי יודע משפטי ד´ וגמולותיו ית´:" נראה שיש חילוק בין הקטע הראשון לשני. אך מה היא הדרך הנכונה? האם (לדוגמה) להאמין שבעזרת השם, אני אהיה עם רווחה כלכלית, או להאמין שבן אם אהיה ובן אם לא, זה הכי טוב בשבילי?

תשובה

שלום וברכה

מסגולת הביטחון בדרגה הגבוהה היא שלא יאונה לאדם כל רע וכך אמר רבינו הבעל שם טוב שאין נזק יכול להגיע לבוטח בה' בכל ליבו ובכל נפשו ומי שבורא עולם רוצה להכותו הוא לוקח ממנו את בטחונו המושלם וכך הוא ניזוק.

בהצלחה,