שאל את הרב - כללי

משחת שיניים

  • י"א ניסן התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, 1.האם אני יכולה להשתמש בפסח במשחת שיניים שלא כשרה לפסח מפני שאני חייבת להשתמש במשחה הזאת ואני לא יכולה להחליף אותה במשחה אחרת? 2. האם המיקרוגל עלול להתקלקל אם מכשירים אותו לפסח באמצעות כלי ובו מים עם סבון? (מדובר במיקרוגל שמחמם באמצעות קרינה) ואם הוא לא עלול להתקלקל במשך כמה זמן צריך לחמם אותו? אשמח לקבל תשובה בהקדם תודה רבה.

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור במענה.

1. [תשובה זו מלינק:

- chabad.org.il/Magazines/Article.asp?ArticleID=9442&CategoryID=1725]

משחות שיניים מכילות גליצרין, שייתכן כי הוא מופק מן החי. במקצתן יש תרכובות פלואור וחומרים פעילי שטח, שיש חשש לכשרותם.

לפסח ייתכן חשש חמץ בסורביטול, וכן באלכוהול (מחו"ל) המשמש לתמציות טעם וריח.

החומרים הללו פגומים מאכילת אדם, ולפעמים גם מאכילת כלב, והשימוש בהם (אפילו אם מרגישים טעם בפה) אין בו משום הנאת אכילה, וגם פולטים מהפה את כל החומר. לכן מצד הדין אין איסור להשתמש במשחות שיניים, הן בפסח הן בכל השנה (ההיתר בפסח הוא רק אם הייצור נעשה קודם הפסח).

עם זה ישראל קדושים הם, ורבים מחמירים להשתמש רק במשחת שיניים שיש לה הכשר לפסח.

2. דרך ההכשר לפני פסח ע"י ששמים בתוך המיקרוגל רק כוסות מים עם מים וסבון ומחממים אותם, ככל הידוע לנו, אינו מזיק למיקרוגל.

מצאנו שמובא שראוי לשים 2 כוסות מים לחמם כ 10-15 דקות, עד שהמים מתאדים, כחצי מכל כוס.

אמנם ההכשר צריך להעשות רק קודם הפסח, כי אחרי סוף שעה חמישית בערב פסח כבר אי אפשר להכשיר; ושוב אנו מבקשים את סליחתכם על האיחור בתשובה.

יש להעיר להבא, שההכשרה צריכה להעשות רק אחרי שהשביתו את המיקרוגל  24 שעות וגם שניקו אותו מבפנים היטב (רצוי עם חומר ניקוי ראויה). חשוב להקפיד במיוחד על נקיון הגומיות, ששם עשוי להצטבר לכלוך.

ואחרי חימום המים עם הסבון,  יש ליזהר לנגב היטב את האדים.

בברכה,

צוות הידברות