שחיטה כשרה למרות שהסכין לא חדה,כיצד

  • י"ג ניסן התשע"ה

שאלה

שלום : קראתי את המאמר לגבי שחיטה כשרה ושאין צער . הכיצד ניתן אם כך להבין את ההלכה "סכין שפיה חלק ואינה חדה: הואיל ואין בה פגם – שוחטין בה, ואע"פ שהוליך והביא כל היום עד ששחטה – שחיטתו כשרה. " והרי הצער גדול עד אין שיעור.... בתודה מראש ממתין לתשובה יגאל

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

מאותה סיבה בדיוק רכב לא נאסר בנסיעה בגלל שחיללו בו את השבת, ובהמה אינה נאסרת באכילה מעיקר הדין בגלל ששחטו אותה בשבת, למרות שהשוחט בשבת עבר איסור מהתורה ומתחייב בנפשו. כך נאמר במסכת חולין (יד, א): "השוחט בשבת וביום הכיפורים, אף על פי שמתחייב בנפשו, שחיטתו כשרה".
אנו רואים שלמרות שהשחיטה נעשתה באיסור, עצם הבשר כשר מעיקר הדין.

מבחינת ההלכה - אין קשר בין הלכות צער בעלי חיים (שעוסקים בבשר של בהמה חיה ונושמת), לבין הלכות שנוגעות לבשר עצמו.
כך לדוגמה, אחד האיסורים בשבע מצוות בני נח הוא לא לכרות איבר מן החי לאכילה. פירוש הדבר שגוי שכורת איבר מבהמה חיה - חייב מיתה!
אך גוי הכורת איבר מבהמה מתה ודאי שאין בו איסור כלל.

ולפיכך איסור צער בעלי חיים - אינו נוגע לכשרות המאכלים.
אמנם ודאי שמי שמצער בהמה יתחייב על כך בשמים, ויקבל את דינו, כפי שהמחלל שבת מתחייב בנפשו, אלא שהבשר שברשותו הינו אותו בשר בדיוק, ואינו אמור להיאסר באכילה.

בברכה,
דניאל בלס