חברה והשקפה

מה זה "עם הארץ"

  • י"ג ניסן התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב. 3 שאלות ברשותך: 1.מה הפירוש של המושג "עם הארץ". האם הכוונה היא לגויים, או ליהודים שלא שומרים תורה ומצוות ולא קובעים עיתים לתורה (מה שקוראים היום "חילונים")? 2.מה ההבדל בין בור לעם הארץ (דברי המשנה באבות פרק ב משנה ו: "אין בור ירא חטא, ולא עם הארץ חסיד")? 3.שמעתי בהרצאה שממזר תלמיד חכם קודם לכהן גדול עם הארץ. האם באמת יכול להיות אדם שהוא גם כהן גדול וגם נחשב "עם הארץ"?

תשובה

שלום וברכה

1. הכוונה הוא ליהודי והא לך פירוש הרמב"ם במסכת אבות פרק ב משנה ה הבור הוא אשר אין לו לא חכמה ולא מידות ועם ארץ אין לו מעלה שכלית ויש לו קצת מעלות מידות.

3. בזמן בית שני היו הכהנים קונים את הכהונה הגדולה בכסף מהרומאים ועל כן היה אפשרי כהן גדול עם הארץ שלא למד תורה מימיו.