אמונה

תורע ומדע

  • כ"ג ניסן התשע"ה

שאלה

קראתי לפני הרבה זמן שישנם כמה הבדלים בין ספרי תורה תימנים ולאשכנזים, דוגמא שאני זוכר זה לגבי פרשת נוח שם כתוב "ויהיו" ובספרים אחרים כתוב "ויהי" הבדל של אות אחת זה צריך להיות קריטי הן לגבי דילוגי אותיות ורמזים שנמצאים בתורה והן לגבי עצם זה שאחד מהם לא נכון?.. (יש לי את הציון מקומות של השינויים ישנם 16 שינוים ו7 שינויים נוספים בגודל האותיות ברב וזעיר) האם לכבוד הרב יש תשובה לזה?. תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה,

שינויים אלה אינם קריטיים, מכיוון שמדובר רק באותיות אהו"י, שנחשבו בעבר לאותיות ניקוד. הם לא משנים את משמעות הטקסט.

ולגבי דילוגי אותיות - ראיתי שהם מתחשבים בנושא הזה, ובודקים אך ורק לפי הגרסאות התואמות של העדות השונות. וגם זכור לי שציינו שהם בודקים בפרקים שמספר האותיות בהן אינו שונה.

תוכל למצוא על כך מידע נוסף בספרים שנכתבו בנושא דילוגי אותיות, ובמאמריו של פרופ' דורון ויצטום.

בברכה,
דניאל בלס