תורה ומדע

הוכחות לניסים בתורה ובתנ"ך

  • כ"ד ניסן התשע"ה

שאלה

במדרש נאמר שכאשר התרחש נס קריעת ים-סוף נקרעו כל המימות שבעולם. האם יש לכך הוכחה מסיפורי עמים או ממצאים ארכאולוגיים? שקיעת החמה מוקדם מהרגיל אצל יעקב, הנס של השמש והירח אצל יהושע,וכן נס חזרת השמש לאחור אצל צדקיהו (סיבוב כדור הארץ לצד שני?) האם ישנם ממצאים שמאמתים את כל זה? הרי נהגו לתעד ליקויי חמה/לבנה ומה עם אירועים חריגים כאלו?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אין כמעט ממצאים טקסטואלים מתקופת הברונזה, וכל ממצא שכזה הוא נדיר ביותר. רוב הממצאים לא נשמרים במשך אלפי שנים, כי מגילות מתפוררות (המגילות היחידות שנשמרו הן אלו שנשמרו בצירוף מקרים נדיר במערות אטומות לגמרי).
כמו כן בעבר טקסטים היו נכתבים רק על ידי "מומחים" ובהזמנה מיוחדת של המלכים. העמים נהגו לתעד את דברי מלכיהם בשליחות מיוחדת, ולכן ספק גדול אם היו מתאמצים להנציח לדורות מן מקרה חד פעמי מוזר ומפתיע שראו.

עם זאת, התנ"ך מתעד את ההתפלאות הרבה של העמים מהנסים שנעשו לבני ישראל (כגון בספר יהושע). ולמרות שהעמים הללו כבר נכחדו ואינם, הרי בתקופה שכתבי התנ"ך נכתבו - עמים אלו עוד היו בחיים.
כמו כן - נמצאו ממצאים ארכיאולוגים מעניינים מאוד. ראה פה:

בברכה,
דניאל בלס