תפילה וברכות

למה אין לענות אמן אחרי ברכת עצמו

  • א' אייר התשע"ה

שאלה

בס"ד,

שלום לכבוד הרב,

למה לא עונה אמן המברך בסיום ברכותיו שלו? וכן אם מברכים אמן על בורא נפשות או אשר יצר או על המחיה?

תשובה

שלום וברכה

לבוש אורח חיים סימן רטו :   אחר ברכת עצמו לא יענה אדם אמן והרי זה בור העונה אחר ברכת עצמו שאין זה מדרך המוסר שיאמר אדם דברים ואחר כך יחזיקם ויקיימם ויאמר בעצמו זה מה שאמרתי הוא אמת דפשיטא הוא מי אמר לו שהוא אינו אמת.

ערוך השולחן אורח חיים הלכות ברכת הפירות סימן רטו : סעיף ד אין עונין אמן רק אחר ברכת אחר ולא אחר ברכת עצמו והעונה אמן אחר ברכותיו ה''ז מגונה גמ' מ''ה ונלע''ד הטעם דהנה ע''י הברכה נשפע שפע של מעלה ועניית אמן הוא לחזק הדבר שוודאי כן הוא ואינו מן הראוי שהאדם יחזיק עצמו שהוא כדאי שעל ידו תלך שפע הברכה ולכן הוא מגונה והאחר יכול לומר כן ולא בעצמו ורק אחר גמר עניין משנים או ג' ברכות יכול לענות בסופו אמן כמו שאנו עונין בברהמ''ז אחר בונה ירושלים שהוא גמר ברכות של תורה דהטוב והמטיב לאו דאורייתא ולא נהגו כן בשארי מיני ברכות

מצווה לענות אמן אחר ברכת בורא נפשות וכדו'.

בברכה,

.בנימין שמואלי