תפילה וברכות

עד מתי אפשר לברך על "ברוך שפטרני"?

  • ז' אייר התשע"ה

שאלה

יש לי ילד בן 15 שאינו מדבר איתי למעלה משנתיים וטרם בירכתי ברכת ברוך שפטרני, מה הדין? תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,

1. תוכל לברך גם עכשיו "ברוך שפטרני מעונשו של זה", ובכל אופן מברכים ברכה זו בלי שם ומלכות. ואם בנך לא נמצא איתך בשעת הברכה תקדים ותאמר "בני פלוני נעשה בר מצווה", ואחר כך תמשיך ותאמר "ברוך שפטרני מעונשו של זה".

מקורות: ראה קצות השלחן (סימן סה, בבדי השלחן ס"ק יד) ושו"ת ציץ אליעזר חלק ז' (סימן כג אות ט) שכתבו, שדין ברכת "ברוך שפטרני" שווה לברכת "הגומל", ומבואר בשלחן ערוך אורח חיים (סימן ריט סעיף ו) שבדיעבד אם איחר מלברך "הגומל" יש לו תשלומין לברך כל זמן שירצה. וכיוצא בזה כתב בשו"ת שבט הלוי חלק י"א (סימן עא אות ד). ומש"כ שאם בנו לא נמצא איתו שיקדים ויאמר וכו', כן כתבו בשו"ת בצל החכמה חלק ה' (סימן קלג) ובשו"ת ושב ורפא חלק ג' (סימן טו).

2. לכתחילה אם אפשר נכון לברך ברכה זו בשעת בפני עשרה בשעת קריאת התורה או לפחות בנוכחות עשרה אפילו שלא בשעת קריאת התורה. ואם מסיבות שונות הדבר קשה לך - תוכל לברך ברכה זו אפילו בינך לבין עצמך.

מקורות: ראה משנה ברורה (סימן רכה סק"ו) ושו"ת ציץ אליעזר (שם אות ח). וע"ע בשו"ת ושב ורפא הנ"ל (סימן טז).

בשורות טובות בקרוב,

הלל מאירס