תפילה וברכות

הסתפק בימות הקיץ אם אמר "מוריד הטל"

  • ז' אייר התשע"ה

שאלה

שלום רב!

שאלתי הינה אם הסתפקתי תוך כדי תפילת שמונה עשרה אם אמרתי מוריד הטל או ברכנו האם הדין לחזור כמו שוודאי לא אמרתי.

תודה

תשובה

שלום רב,

בכל ספק אם אמרת "מוריד הטל", אם אתה נמצא בתוך שלושים יום מאז שהתחילו לומר "מוריד הטל", משערים שאמרת "משיב הרוח ומוריד הגשם", כיוון שזה מה שרגיל על לשונך, ולכן אם לא סיימת את ברכת "מחיה המתים" עליך לחזור לראש הברכה. וכן אם אמרת רק ברוך אתה ה' ועוד לא אמרת "מחיה המתים", עליך לסיים "למדני חוקיך" ולחזור לראש הברכה. אולם אם אתה אוחז אחרי ברכת "מחיה המתים" עליך לחזור לראש התפילה (ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן קיד סעיפים ד, ח, ומשנה ברורה סק"כ)

והוא הדין בספק אם אמרת "ברכנו", אם אתה נמצא בתוך שלושים יום מאז שהתחילו לומר "ברכנו", משערים שאמרת "ברך עלינו", כיוון שזה מה רגיל על לשונך, ולכן אם הסתפקת בזה באמצע הברכה עליך לחזור לראש הברכה, ואם נזכרת אחרי שאמרת ברוך אתה ה' קודם שסיימת "מברך השנים", עליך לומר "למדני חוקיך", ולחזור לראש הברכה. ואם לא נזכרת עד שסיימת "מברך השנים", או שלא נזכרת עד הברכות שלאחר מכן, עליך לחזור ל''ברכנו'', ואחר כך להמשיך את ברכות התפילה על הסדר. ואם לא נזכרת עד שסיימת את התפילה, עליך לחזור לראש התפילה (ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן קיז סעיף ג, ומשנה ברורה ס"ק יד). ואם אמרת את ה"יהיו לרצון" האחרון, אע"פ שלא עקרת את הרגליים, עליך לחזור לראש התפילה (ראה שלחן ערוך שם סעיף ה, ומשנה ברורה ס"ק יח, וביאור הלכה ד"ה כעקורים).

בברכה,

הלל מאירס