שאל את הרב - כללי

סיגריה או נרגילה

  • ט' אייר התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול... אישה שמעשנת וקשה לה להפסיק, מה עדיף שתעשן סיגריה או נרגילה? (מה יותר מכובד)

תשובה

לכבוד השואלת,

זה מצאתי בלינק:

https://www.yeshiva.org.il/midrash/7116

"ואף-על-פי-כן, גם מי שכבר רגיל לעשן סיגריות, מוטלת עליו מצווה מן התורה להפסיק לעשן. ואכן לאחר הפסקת העישון, הסיכון לחלות במחלת לב או סרטן הולך ופוחת בהדרגה, עד שכעבור עשר שנים הסיכוי לחלות במחלות לב דומה לסיכויו של כל אדם שלא עישן. והסיכון המוגבר לחלות בסרטן, נעלם לאחר חמש עשרה שנה. (אסיא ח"ה ע' 224 וע' 235).

ואמנם ממבט ראשון נראה שקשה מאוד להפסיק את העישון, אבל הניסיון מצביע שעל ידי הסברה וחינוך גם מי שרגיל לעשן יכול להפסיק. למשל בשנת תש"ל, בעת שהתחילו להתפרסם מחקרים אודות הסכנה שבעישון, היו 64% מן הרופאים רגילים לעשן. וכשנשאלו האם ניתן לדעתם להפסיק את העישון סברו שלא. אולם עשר שנים לאחר מכן, רק 16% מן הרופאים המשיכו לעשן. המסקנה מכך, שהכרה ברורה בסכנה שנשקפת מן העישון, מסייעת מאוד להפסקת העישון. ולכן מוטלת על המעשנים חובה, ללמוד את הסכנות שבעישון, ולעשות הכל כדי להפסיק לעשן.

אמנם נכון שלפעמים מצבו הנפשי של האדם, או הלחצים הסביבתיים שהוא נמצא בהם, כמעט ולא מאפשרים לו להתמודד עם המשימה להפסיק לעשן, ואז אולי ניתן להגדיר את מצבו כאונס. ולפעמים כדאי אף להציע לאדם כזה שלא לנסות ולהתמודד עם הפסקת העישון, משום שהתמודדות זו עלולה להתיש את כל כוחותיו, ולשבש את האיזון הנפשי שלו. אבל רוב רובם של האנשים מסוגל להתמודד עם הפסקת העישון.

לכן הנכון שתתחילי בפעולות להפסקת עישון סיגריות, ראי בלינק:

https://www.xn--6dbeomi.co.il/%D7%92%D7%9E%D7%99%D7%9C%D7%94-%D7%9E%D7%A2%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%9F/

וככל הנראה עישון נרגילה פחות מסוכן (כאשר אינו נעשה לתקופות ארוכות מאד).

אינו ידוע לי מה נחשב יותר מכובד.

בברכה,

רב נחום