תפילה וברכות

איך הופכים בצק של לחם ללחם מזונות?

  • י"ד אייר התשע"ה

שאלה

שלום רב, איך אני יכולה להפוך לחם שיהיה לחם מזונות? מה צריך שיהיה בו? אם יש כמה אפשרויות אשמח לקבל את כולן. איזו כמות של לחם מזונות מחייב ברכת מזון?

תשובה

לכבוד השואלת,

איך אני יכולה להפוך לחם שיהיה לחם מזונות?

 - תשובה: גדר הפת שמברכין עליו המוציא נבחן על ידי העובדה, שעיסתו נילוש רק מקמח ומים.

עיסה שעירבבו בה מי פירות עד שניכרים טעמם בעיסה, ברכתו בורא מיני מזונות לדעת השולחן ערוך (שהוא הפסק לספרדים).

לאשכנזים הנוהגים כפסק הרמ"א, אינו מספיק שהטעם יהא ניכר בעיסה, רק צריכים שהמרכיבים שניתוספו (כגון, ביצים, מי פירות, שמן, סוכר, דבש, וכדו') יהיו ביחד רוב כנגד כמות המים שהוכנס (כלומר, שהמרכיבים הנוספים לקמח יהיו יותר מ50% מן הנוזל שהכניסו לעיסה).

מה צריך שיהיה בו? אם יש כמה אפשרויות אשמח לקבל את כולן.

 - מספר דוגמאות נזכרו לעיל בסוגריים.

איזו כמות של לחם מזונות מחייב ברכת מזון?

- לדעת הפתחי תשובות: אכל פחות מ200 גרם - מברך בורא מיני מזונות, ולבסוף על המחיה;

אכל יותר מ230 גרם (שיעור קביעות סעודה) - מברך המוציא ולבסף ברכת המזון.

בין שיעור זה לזה, ספק [ויש להיזהר מלפני כן שלא לאכול כל כך הרבה מחוץ לסעודה; ואם נקלע למצב כזה, יטול ויברך המוציא ויאכל יותר עד שישלים לשיעור שיוכל לברך עליו ברכת המזון].

בברכת חג שבועות שמח,

רב נחום