שאל את הרב - כללי

משחק בקוביה

  • י"ד אייר התשע"ה

שאלה

שלום רב, שמי תומר אני בן 18 ומילאתי עד עכשיו ווינר. ווינר זה כשאתה ממלא טופס בכסף על משחקי ספורט, כלומר הימורים. עכשיו הבנתי שיש איסור להמר "אסור לשחק בקוביה" והעונש עליו חמור. רציתי להבהיר כמה דברים. 1. הסכומים שאיתם אני מהמר בווינר הם סכומים זעירים (10,20 שח"). 2. אני מהמר באופן מבוקר, כלומר לא מתפרע. 3. אני זכיתי כמה פעמים ומשחק מהכסף שהרווחתי כדי שלא תהיה פגיעה כספית בכסף שהיה שלי מלכתחילה. 4. לאחר הזכיות שלי אני מעשר מכמות הזכייה לנזקקים או מי שצריך כגון ישיבות. לכן רציתי לשאול אם בדרך שציינתי כרגע עדיין יש איסור מוחלט, או שבדרך הזו אפשר להמשיך באופן מבוקר? אשמח לתשובה מהירה, ותודה מראש. אתם עושים עבודת קודש.

תשובה

לכבוד השואל,

יש כאן ג' נקודות הטעונים בירור:

1) סברתך שאתה עושה הכל באופן מבוקר, ואפילו הכסף הנכנס אתה מעשר.

2) מהי ההלכה למעשה לספרדים;

3) מהי ההלכה למעשה לאשכנזים.

1) כפי מה שהבנתי, הסיבה שמשחק בקוביה נפסל לעדות, אינה משום שמא יבזבז כסף באופן שאינו מבוקר אלא משום שהכסף שקיבל אינו נקנה לו בקנין כראוי.

בדרך כלל כדי לערוך קנין ביהדות, חייב שיהא דעת המקנה שלם להקנות, ודעת קונה ששלם לקנות. ואח"כ ע"י מעשה העברת הכסף/החפץ יכול הלה לזכות.

אבל בנוגע להימורים, שיעורו חז"ל דהואיל וכל אחד שמוכן לשים כסף לתוך ערימה על הספק, זהו מפני שהוא חושב שהוא ינצח; וכאשר מתגלה והוא אבד, [הוא נעשה בהעלם ו]אין הוא באמת גומר בדעת שהוא רוצה להקנות כסף זה לאחר. לכן כאשר מגיע לידי המנצח, זה נחשב גזל מדרבנן [כי מדאורייתא אין המנצח גוזל שהרי אינו מוציא את הכסף מיד בעל הכסף בעל כרחו, אבל מדרבנן נחשב גזל הואיל ואין לבו של המפסיד  מסכים באמת ובשלמות להקנות].

לכן לא יעזור גם להפריש מעשר מן הריווח, הואיל והכסף בא לידו מלכתחילה באופן שאינו שלם.

2) וכל זה לדעת השולחן ערוך בחושן משפט סימן ש"ע. ולכן אין לספרדי להמר כלל אפילו בסכומים קטנים.

 3) ולדעת הרמ"א יש מקום לסמוך על הסברה המקילה, שאין זה נחשב גזל כאשר שנים המרו זה נגד זה בדבר שאין בידם להשפיע על התוצאה, לפי שאז שניהם גומרים בדעתם וכן מקנים לזולת מתוך הרצון לקנות את כסף הזולת אם כן ינצח.

ולדעה זו מותר להמר באופן שאדם אינו עסוק בעיקר בזה כדי להרויח פרנסתו.

וכן פסק הרב עובדיה יוסף ז"ל, שיש חילוק בזה בין ספרדים לאשכנזים.

בברכה,

רב נחום