תפילה וברכות

האם יש עניין לשתות לפני ברכת המזון?

  • ט"ז אייר התשע"ה

שאלה

לרב שלום,

שמעתי שנאמר בגמרא: "כל שאכל ולא שתה אכילתו דם". רציתי לדעת מה המשמעות של זה מבחינה מהותית ומעשית. כי הבנתי שאסור לברך ברהמ"ז בלי לשתות לפני.
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. אכן מובא במסכת שבת (דף מא עמוד א) אכל ולא שתה אכילתו דם, וזהו תחילת חולי מעיים. ומבואר ברמב"ם (הלכות דעות פרק ד הלכה ב) שיש לשתות מעט מים תוך כדי הארוחה. וכשיתחיל המזון להתעכל במעיו ישתה מה שהוא צריך לשתות. יעויין שם.

2. כמו כן, יש עניין למי שצמא ותאב לשתות, להרוות צמאונו לפני ברכת המזון, היות שיש דעות שאין חיוב ברכת המזון מן התורה למי שאכל לחם ותאב לשתות (רמ"א אורח חיים סימן קצז סעיף ד, ומשנה ברורה סימן קעד סעיף ה).

בברכה,

הלל מאירס