שבת

תנור במקום פלטה בשבת

  • י"ט אייר התשע"ה

שאלה

אפשר להשתמש בתנור לחימום אוכל בשבת במקום פלטה ? אם מדליקים את התנור לפני כניסת שבת בטמפ' נמוכה וקבועה אפשר לחמם בו אוכל שהכינו לפני השבת במהלך השבת עצמה? זאת אומרת, אוכל שהכינו לפני השבת, ואז הכניסו אותו לתנור לפני כניסת השבת וכל פעם שרוצים לאכול מוציאים את האוכל.. ולמשל מה עם חמין ? כי במהלך הלילה צריך להוסיף כוסות מים כדי שלא יתייבש...

תשובה

לכבוד השואלת,

נא ראי את החילוקים בזה בלינק:

http://www.yeshiva.org.il/wiki/index.php?title=%D7%AA%D7%A0%D7%95%D7%A8

והכללים שצריכים לזכור:

- האוכל שמכניסים לפני השבת צריכה להיות כבר נתבשל לפחות שליש מבישולו.

- מקור האש בתנור צריך להיות מכוסה - ויש פוסקים שהביאו שפירוש הדבר בימינו, שיהיו הכפתורים של התנור מכוסים.

- כשמוציאים את האוכל מן התנור ורוצים להחזירו אח"כ, צריכים לשמור על כל כללי "חזרה" ; ראי בלינק (ציטטתי כאן חלקים ממנו):

 http://olamot.net/shiur/%D7%97%D7%96%D7%A8%D7%94-%D7%91%D7%A9%D7%91%D7%AA

" הנוטל קדירה מעל האש בשבת, גזרו חז"ל שלא יחזירנה אל האש [אף אם התבשיל מבושל כל צרכו, ואין איסור בישול], ולא התירו אלא בתנאים שיפורטו להלן - איסור זה מכונה בשם 'איסור חזרה'... התנאים להיתר חזרה:

[א] אין איסור בישול (שכבר נתבשל האוכל לגמרי)- כדברי הטור  והשו"ע, שהכירה רותחת והתבשיל לא נצטנן, שאם לא כן יש איסור בישול, וכפי שביאר המשנה ברורה  ס"ק נד).

[ב] הכירה גרופה וקטומה (פירוש, שהאפשרות לשנות את גובה חום האש מכוסה ונמנע ממנו - עיין לעיל שהנכון בתנורים של היום לכסות את אפשרות הזזת או הפעלת הכפתורים) -  כמפורש בשו"ע ; ויעו' במשנה ברורה ס"ק נב).

[ג] לא הניחה על הקרקע.

[ד] עודה בידו.

ולדעת הרמ"א: [ה] בדעתו להחזירה. "

- אפשר להוסיף מים שכבר נתבשל כל צרכו לחמין (וכגון מים שבמיחם חשמלי שדלוק כל השבת), אבל לא כשהחמין עדיין על מקור של אש. אלא צריכים להוריד את החמין מעל האש (בשמירה על תנאי "חזרה", וכנזכר), להוסיף את המים כשהם עדיין חמים, ואח"כ אפשר להחזיר את כל הסיר עם החמין לתנור.

בברכה,

רב נחום