שאל את הרב - כללי

שאלות שלא מצאתי להם תשובה בהלכה

  • א' סיון התשע"ה

שאלה

הרב יש לי 2 שאלות קשות שעדיין לא מצאתי לזה תשובה בהלכה, אשמח שהרב יעזור לי, כדי שלא אכשל חס ושלום. 1) לעשן נרגילה ביום טוב מותר? הרי אני מפרק את הנרגילה, ממלא מים בתחתית, ואז סוגר. ובראש של הנרגילה אני מכניס את הטבק ומצפה שנייר כסף, ואז מחבר לנרגילה. ושם גחל ומעשן. האם כל התהליך הזה של החיבורים מותר ביום טוב?? (צרפתי תמונת נרגילה, שהרב יבין באיזה סוג מדובר). 2) שעון שבת מכני ביום טוב: מותר לי לקצר את זמן הדלקת האור או המזגן ביום טוב, על ידיד הוזזת הזיזים? וכן להדליק מתי שנוח לי, אבל במרחק זמן, שיידלק למשל בעוד חצי שעה. (אני יודע שרק בשבת אסור לקצר).

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה,  עקב רוב פניות לאתר .

1. אינו מותר מלאכה ביום טוב אלא אם כן הוא צורך אוכל נפש השוה לכל. וכפי מה שהבנתי, לרוב הציבור אין צורך בו, לכן נאסר העישון.

2. הכלל בהשתמשות בשעון שבת:

שמותר להאריך מצב קיים ולא לקצר מצב קיים. זאת אומרת אם כעת השעון שבת אמור להפסיק את החשמל בשעה 4 מותר להאריך את פעילות החשמל עד שעה 5 אולם אסור לקצר את פעילות החשמל לשעה 3. וכל שכן, אם השעון במצב של כיבוי, שאסור להקדים את שעת הדלקתו.

ונמצא שלקצר זמן הדלקת המזגן או אור - אסור;

להדליק יותר מאוחר, כלומר להאריך את מצב הכיבוי - מותר.

ולא שמענו שיהא חילוק בזה בין שבת ליום טוב.

בברכה,

רב נחום