רות המואביה

  • ב' סיון התשע"ה

שאלה

למה מה הסיבה שרות התגיירה? מה מופיע בפרשניות?

תשובה

שלום וברכה,

במגילת רות נאמר: "ורות דבקה בה" (רות א, יד). כך אמרה רות: "כי אל אשר תלכי אלך... עמך - עמי, ואלוקיך - אלוקי".

רות ראתה את מידותיה המיוחדת של נעמי, היא למדה דרכה לראשונה על המהות היהודית והפנימית של עם ישראל, ולכן רצתה לדבוק בבני העם שלנו, והדת שמרוממת את עמנו לשלמות הגדולה הזו.

רש"י מבאר, שמכאן גם רואים את שרות היתה גרה של אמת, כי תחילה היא למדה והכירה את דרישות התורה, ולמרות זאת ביקשה לדבוק באלוקי ישראל.
כך כותב רש"י: "כי אל אשר תלכי אלך - מכאן אמרו רבותינו ז"ל, גר שבא להתגייר מודיעים לו מקצת עונשים, שאם בא לחזור בו - יחזור.
שמתוך דברים של רות אתה למד,
שאמרה לה נעמי: אסור לנו לצאת חוץ לתחום בשבת; אמרה לה (רות): באשר תלכי אלך!
(אמרה לה נעמי): אסור לנו להתייחד נקבה עם זכר שאינה אישה; אמרה לה (רות): באשר תליני אלין!
(אמרה לה נעמי): עמנו מובדלים משאר עמים בשש מאות ושלש עשרה מצות; (אמרה לה רות): עמך עמי!
(אמרה לה נעמי): אסור לנו עבודת אלילים; (אמרה לה רות): אלקיך - אלקי!
(אמרה לה נעמי): ארבע מיתות נמסרו לבית דין; (אמרה לה רות): באשר תמותי אמות!
(אמרה לה נעמי): שני קברים נמסרו לבית דין - אחד לנסקלין ונשרפין ואחד לנהרגין ונחנקין; אמרה לה (רות): ושם אקבר!"

מדברים אלה לומדים על הדבקות האדירה שהיתה לרות באלוקי ישראל, שהיתה מוכנה להקריב את חייה וכל אשר לה למען ההתחברות לעם ישראל. ובכך הראתה שהיא גרה של אמת.

הנה סיפור שיש בו דמיון עם מסר קרוב, על "הנזירה שלמדה על שמירת השבת":

כמו כן מומלץ לצפות בהרצאתו של הרב זמיר כהן על מגילת רות:

בברכה,
דניאל בלס