שאל את הרב - כללי

איך רבי נחמן מברסלב זצ"ל שיבח את עצמו?

  • כ' סיון התשע"ה

שאלה

איך זה שרבי נחמן מברסלב אמר על עצמו את הדברים הבאים:

''ניצחתי ואנצח" (שיר ידידות בתחילת חיי מוהר"ן חלק ב')

"גמרתי ואגמור" (חיי מוהר"ן אות רכט)

"אני נהר המטהר מכל הכתמים" (שם אות שלב)

"אני איש פלא, ונשמתי הוא פלא גדול" (שם אות רנו).

"חידוש כמוני עוד לא היה בעולם'' (שם אות רמז).

תודה  מראש על התשובה

תשובה

שלום רב,

פשטות העניין על פי דברי הגמרא במסכת נדרים (דף סב עמוד א) שמותר לתלמיד חכם לפרסם את עצמו במקום שאין מכירים אותו. והובא להלכה ברמ"א יורה דעה (סימן רמו סעיף כא). וכתב בפירוש הרא"ש בנדרים (שם) שהוא כדי שלא יזלזלו בכבוד תורתו ויענשו.

וכנראה שיש עוד עניין להודיע לאנשים שהוא תלמיד חכם, כדי שידעו שניתן לקבל ממנו תועלת בתורה וביראת שמים.

בברכה,

הלל מאירס