שאל את הרב - כללי

נטילה על גבי מעופף והריגה בידיים בחול

  • כ"ג סיון התשע"ה

שאלה

בס"ד לכב' הרב, ברצוני לדעת בשבת בזמן נטילת ידיים לעיתים מצוי איזה מעופף קטן (כגון זבובון) ואם אטול ידי עליו הוא עלול להישטף אל הביוב ולמות. מה עלי לעשות לחכות על שהוא יחליט לעוף משם?... ושאלה שניה לבחול לגבי חרקים מעופפים שנכנסים לבית ומציקים או סתם מתחילים להתרבות אצלנו. האם מותר בידיים להורגם (גם אם אינם עוקצים או מטרידים כמו זבובים) או עדיף עם כלי כגון מגבת או מחבת חרקים?

תשובה

לכבוד השואל,

בשבת אין ליטול על מעופף קטן אלא אם כן אין הדבר ברור שיהרג עקב השטיפה - שזה נקרא דבר שאין מתכווין, ומותר. ואם הוא "פסיק רישא" שיהרג, יש להעיפו לפני הנטילה.

לא שמעתי שיש חילוק באופן הריגת חרקים.

בברכה,

רב נחום