האם מותר ללמוד תורה בתוך הסעודה?

  • כ"ד סיון התשע"ה

שאלה

בס"ד שלום לכבוד הרב, האם מותר ללמוד תורה תוך כדי שאני אוכל ארוחת בוקר (ובכלל כשאוכלים)? או שזה לא מכובד? (למשל לקרוא דף של דברי תורה, או לצפות בהרצאה פה באתר)

תשובה

שלום רב,

מותר ללמוד תורה תוך כדי הסעודה, ואף ראוי מאוד לעשות כן לאור דברי המשנה במסכת אבות (פרק ג משנה ג) שלושה שאכלו על שולחן אחד ולא אמרו עליו דברי תורה כאילו אכלו מזבחי מתים. ולעומת זאת, שלושה שאכלו על שולחן אחד ואמרו עליו דברי תורה, כאילו אכלו משולחנו של מקום ברוך הוא. וכן כתב המשנה ברורה (סימן קע סק"א) שמצווה על כל אדם ללמוד תורה על שולחנו.

אלא שאין לדבר בדברי תורה בשעת לעיסת ובליעת האוכל, משום שיש סכנה בדבר, וכמו שמבואר במסכת תענית (דף ה עמוד ב) שאין משיחין בשעת הסעודה אפילו בדברי תורה מחשש לסכנה. וכן הוא להלכה בשלחן ערוך אורח חיים (סימן קע סעיף א) ובמשנה ברורה (שם).

בברכה,

הלל מאירס