שאל את הרב - כללי

האם מותר להעיר לאבא?

  • ד' תמוז התשע"ה

שאלה

האם מותר לי להעיר לאבא שלי שהוא מתפלל עם קיסם בפה ובלי להזיז את השפתיים? והאם להתפלל בלב, בלי להזיז את השפתיים זה נחשב?

תשובה

לכבוד השואל,

ראה דברי הילקוט יוסף (כיבוד הורים סימן רמ):

"ראה את אביו שעובר על דברי תורה, או אפילו על דברי חכמים ודברים שאסורים רק מדרבנן, לא יאמר לו עברת על דברי תורה, אלא יאמר לו אבא כתוב בתורה כך וכך, כאילו הוא שואל ממנו, ולא כמזהירו, והוא יבין מעצמו ולא יתבייש."

באופן הנ"ל אפשר להראות לאבא את מה ש"מצאת" בשולחן ערוך - אורח חיים, סימן קא סעיף ב':

"לא יתפלל בלבו לבד אלא מחתך הדברים בשפתיו ומשמיע לאזניו בלחש ולא ישמיע קולו. ואם אינו יכול לכוין בלחש, מותר להגביה קולו; והני מילי בינו לבין עצמו. אבל בצבור אסור, דאתי למטרד צבורא."

ואם האבא אינו מקבל אפילו אחרי שהראת לו בפנים, נראה שאין להוכיח אותו יותר על זה - דומיא למה שכתב הילקוט יוסף שם בסעיף ב':"אם אביו עובר על איזה איסור במזיד, אף שיודע שהדין אסור, יש אומרים דבזה אין הבן צריך לומר לו מאומה." כי הרי מוכח, שהאבא לא מקבל התוכחה מבנו בנוגע לענין זה.

ויש רק להתפלל להקב"ה שמישהו שהאבא מכבד יעורר לו את הענין, שעל ידי זה יש סיכוי שישמע וישפר.

בברכה,

רב נחום