תענית דיבור

  • ח' תמוז התשע"ה

שאלה

1. אם קראתי את התיקון הכללי אז כל השדים שיצרתי נעלמו וכל החטאים שעשיתי בפגם הברית נעלמו? (ואני מפסיק לעשות את החטא ומתקן אותו).

2. מהי תענית דיבור ולמה היא מועילה?

תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

1. העיקר הוא חזרה בתשובה שלמה, היינו: א. חרטה על החטא. ב. וידוי בפה (כדלהלן). ג. וקבלה לעתיד לא לשוב עוד לחטא זה לעולם (רמב"ם הלכות תשובה פרק ב הלכה ב).

וידוי בפה, היינו שצריך לומר "אנא השם, חטאתי, עויתי, פשעתי לפניך ועשיתי כך וכך, והרי נחמתי ובושתי במעשי, ולעולם איני חוזר לדבר זה" (רמב"ם שם פרק א הלכה א).

אם בנוסף לכך אתה אומר תיקון הכללי, זה מצוין, כי יש בכוחו לנקות הרבה פגמים של העוון אחרי חזרה בתשובה שלמה.

2. תענית דיבור, היינו שאתה מקבל על עצמך בלי נדר שלא לדבר שום דבר חוץ מדברי תורה ותפילה - משעה מסוימת עד שעה מסוימת.

קודם כל זה מועיל משום שאתה נמנע על ידי זה מלדבר דיבורים שיש בהם חשש איסור, וגם עצם הריסון שאתה לא מדבר כשיש לך רצון לדבר, נחשב לייסורים, שמסייעים בכפרת העוונות.

וזה לשון המשנה ברורה (סימן תקעא סק"ב) וראיתי כתוב בספר אחד שכשאדם רוצה להתנדב תענית טוב יותר שיקבל תענית מן הדבור ממה שיקבל עליו מן האכילה, כי ממנו לא יהיה לו נזק לא בגופו ולא בנשמתו ולא יחלש על ידי זה. וכעין זה כתב הגר"א באגרתו שצריך האדם לייסר עצמו לא בתענית וסיגופים כי אם ברסן פיו ובתאותיו וזהו התשובה וכו'.

בברכה,

הלל מאירס