שאל את הרב - כללי

קביעת סימנים

  • כ' תמוז התשע"ה

שאלה

מותר לאדם לקבוע לעצמו סימנים? נגיד, אם החפץ הזה ייפול בצורה כזאת זה אומר שעובדה כך וכך נכונה... או שה' רוצה או חושב כך וכך. או לאומר אם אני אראה כך וכך או אראה כך וכך זה סימן משמים שאני צריך לעשות כך וכך וכדומה.

תשובה

לכבוד השואלת,

אסור על פי הלכה, וכמבואר בשולחן ערוך יורה דעה סימן קעט סעיף ג':

"האומר פתי נפלה מפי או מקלי מידי או בני קורא לי מאחרי או שצבי הפסיקו בדרך או שעבר נחש מימינו או שועל משמאלו ולמי שאירע לו אחד מאלו עושה ממנו ניחוש שלא לצאת לדרך או שלא להתחיל במלאכה וכן המנחשים בחולדה ובעופות ובכוכבים וכן האומר אל תתחיל לגבות ממני שחרית הוא מוצאי שבת הוא מוצאי ר"ח הוא וכן האומר שחוט תרנגול שקרא כעורב ותרנגולת זו שקראה כתרנגול אסור."

והענין כלול במה שנאמר בתורה "ולא תנחשו".

בברכה,

רב נחום