שאל את הרב - כללי

איך קיבלו את התורה שבעל פה

  • כ' תמוז התשע"ה

שאלה

כשאומרים שבני ישראל קיבלו את התורה שבעפ איך זה שהם קיבלו כביכול את מה שרשום במשניות ,כי הרי מה שרשום זה דברי תנאים שחיו 2000 שנה אחרי?

תשובה

לכבוד השואל,

תורה שבעל פה פירושו שהיה נשנה בעל פה.

נתקבל גם חלק התורה שבע"פ בזמן נתינת התורה, והחלק שבעל פה היה נמסר מרב לתלמיד מפה לאוזן בכל הדורות - וכמו שמבואר סדר הלימוד ברמב"ם בתחילת הקדמתו לפירוש המשניות.

לאחר הרבה שנים -1500 שנה - בימי התנאים, כשהתגברו הנסיונות והטרדות שבעולם עקב חורבן הבית, והיה סכנה שמא ישכחו ישראל את התורה שבעל פה, החליטו חכמי הדור לרשום את המשניות - אותם מילים שהיו שנויים בעל פה לאורך כל הדורות מזמן נתינת התורה, בספר.

בברכה,

רב נחום