בלק

  • כ"ג תמוז התשע"ה

שאלה

בדף השבועי היוצא לבתי כנסת של מרן יצחק יוסף ניסה להסביר מדוע בתחילה לא הסכים השם שבלעם ילך, ובשנייה הסכים, ולאחר שהסכים כעס עליו שהולך הוא, ולא הבנתי מדוע כעס השם בסופו , הלו כתוב "ויחר אף אלוקים כי הולך הוא" ולא מדוייק כי הולך "עם שרי מואב", או כי הולך "אתם" ??

תשובה

שלום וברכה

לא הבנתי כל כך את השאלה.

אוכל להעתיק את דברי האור החיים הקדוש

(כב) ויחר אף וגו' כי הולך הוא דקדק לומר הוא, לומר טעם שחרה אף ה' בו שלא אמר בבקר לשרי בלק שה' נתן לו רשות ללכת, אלא השכים בבוקר ויחבוש וגו' וילך עם שרי וגו', שזה יגיד שהליכתו מרצונו ולא הוצרך לרשיון עליון, והוא אומרו כי הולך הוא, פירוש הוא הולך ברצונו, באין רשיון ה', לזה חרה אפו בו:
 עוד נראה על פי דבריהם ז"ל (זוה"ק ח"א קסט:) שאמרו בפסוק וילך שפי, שמדרך של המשרה עליו כוחות הטומאה להתבודד יחיד, וכאן כשראה ה' שהולך הוא, פירוש הוא לבדו היה נפרד משרי בלק, ועושה מעשהו, זה יגיד שמכין צעדו לעשות כחפצו הארורה, והגם שהיו עמו שני נעריו אין מעכבין עליו ההתבודדות, לצד שהם רגילים עמו ויעשה מעשהו לפניהם, וידע ה' דרכו הרעה וחרה אפו בו:
 עוד ירצה באומרו הולך הוא, שידע ה' שרשע זה גבר בו החפץ ללכת מעצמו, הגם שלא היה בלק שולח אחריו, הוא הולך לרצונו, ובזה גילה עוצם שנאתו לעם ה', ולזה חרה אפו יתברך בו:

בהצלחה רבה,