שאל את הרב - כללי

מה ההלכה לגבי דיבור בין נשים לגברים

  • ה' אב התשע"ה

שאלה

שלום הרב,אני עובדת בעבודה שיש המון חילונים והרבה פעמים יוצא מצב שהבנים אומרים לי שלום שואלים שאלות מרגישים מאד פתוח איתי כי אני אחת כזאת שחשוב לי שלא יגידו הדתיות האלה וייצא חילול השם יש אצלנו בנות חסידות שאילולא אומרות תודה אם אחד מהבחורים יפתח לה את הדלת בכניסה לעבודה אז רציתי תשובה כי אני יודעת שלפי ההלכה אסור אפילו לומר שלום לגברים אבל מצד שני לא נעים לי שאני עובדת איתם ולא יכולה להחזיר שלום וגם יצא לי לדבר עם אחד הבחורים שאמר שהוא ממש לא מבין ונפגע מהיחס של הבנות החסידות אז הייתי רוצה תשובה מדוייקת מה לעשות בנידון זה לא רק בעבודה זה בכל מקום אפילו עם השכנים החילונים בבניין שיורדים ואומרים שלום מה אני לא אמורה לענות? תודה רבה

תשובה

לכבוד השואלת,

כפי שהבנתי, הכלל בהלכה היא ללכת ולהתקדם במצב באופן הממוצע, ולא באופן קיצוני.

כמובן שאין להאריך בדיבור יתר עם בנים, וכל שכן שלא להמשיך שיחה בשום פעם איתם, כאשר מתעורר בשיחה ענין של קלות ראש.

אבל אם פותחים לך את הדלת, מותר לך לומר "תודה"; אם את רואה בן אדם בבוקר, מותר לך לומר או לענות: "בוקר טוב", צהריים טובים"  וכו', כי אלו הם רק אמירות של דרך ארץ, ולא צריך ללכת באופן קיצוני שלא להגיד כלום בשום פעם. [רק שזה נכון, שעל פי הלכה עדיף לומר "בוקר טוב" וכו', מאשר לומר את המילה "שלום" או לשאול בשלומם, כגון "איך אתה מרגיש" [שאינו ראוי]; במקום זה את יכולה בקלות לומר: "מה המצב" או "איך זה היום".] וכן יעזרו תשובות אלו באופן של דרך ארץ לשכניך החילוניים.

אך מכל מקום, אל תקילי יותר מדאי להמשיך בשיחה עם איזה בחור, כי כבר אמרו חז"ל "אין אפוטארופוס לעבירה", ו"קלות ראש מרגיל לעבירה" רח"ל .

וכן ראוי לך להתפלל בכל יום להקב"ה לפני שאת נכנסת לעבודה, שתנצלי מן הנסיונות, ולא תגרמי לשום בחור הרהורים או התקשרות שאינה ראויה, וכן שאת לא תתקשרי ברגש לאף אחד מהם  - רק שתשמרי את עצמך עד בוא הזמן שהקב"ה יגלה את זיווגך האמיתי, ותהיה בנין ביתיך בקדושה ובקירוב דעת יתירה עם בעלך, בעזרת השם.

בברכה לסייעתא דשמיא,

רב נחום