שאל את הרב - כללי

פסוקי נחמה ושלום בט' אב

  • י"ג אב התשע"ה

שאלה

כידוע נפסק להלכה (שו"ע או"ח סי' תקנ"ד סעיף א וסעיף כ) כי בת"ב אסור לשאול לשלום וכן בלימוד יש לדלג על פסוקי נחמה ולכאורה הזמן גרמא שלא לחשוש ל"אל תעמוד בדבר רע". והנה באופן די מפתיע בסדר קריאת התורה מסיימים בנחמה וכן בהפטרה מוסיפים שני פסוקים אחרונים של נחמה וכן בקינות רובם מסיימות בנחמה וב"ציונים" שואלים וחוזרים ודורשים בשלום ירושלים ושבוייה ושביה והדבר מתמיה ביותר

תשובה

לכבוד השואל,

כפי מה שהבנתי, הסיבה שיש לדלג על פסוקי הנחמה כי זה יסיח דעתו של האדם מן האבלות, ויקבל שמחת הלב מתוך הקריאה בדברי התורה והנחמה . ולא חילקו בזה - לומר שאם רק מסיים בכמה פסוקי נחמה מותר -  משום לא פלוג.

וזהו דוקא שייך בשעת הלימוד. שמא יאריך בהם; אבל כאשר תקנו חז"ל הפטורה או קינה, הואיל ודעת האדם ברוב הקינה בתוך ענין האבלות, שוב אין חשש שמא יסיח דעתו. ודרכם של חז"ל לסיים בדבר טוב וכפי שמוכח גם מן הסליחות שתקנו.

בברכה

רב נחום