תורה ומדע

איך נוצר האור?

  • י"ח אב התשע"ה

שאלה

כתוב "יוצר אור ובורא חושך" והרי יוצר זה דבר מתוך דבר אז מתוך מה נוצר האור. ובורא זה יצירה מאין. והרי החושך היה קיים כבר בבריאה. "וחושך על פני תהום". כיצד זה מסתדר?

תשובה

שלום וברכה

מלבי"ם ישעיה פרק מה' פסוק ז'

יוצר אור ובורא חשך ויש הבדל בין בריאה ליצירה הבריאה היא הוצאת עצם הדבר והיצירה היא הוצאת המקרים הדבוקים בו וידוע בחכמת מה שאחר הטבע שכל עצם נושא מקרים הוא משתנה בהכרח מצד מקריו כי המקרים ישתנו וימירו צורותיהם בכל פעם הגם שהעצם הנושא אותם נשאר ולא ישתנה ואם היה בורא האור לא היה מקום להחשך רצוני אם היה ענין האור עצם בלתי מקבל מקרים לא היה משתנה ולא יצוייר חשך אבל ע''י שיצר אור והוא שעצם האור הוא עצם בעל מקרים עי''כ ימצא החשך שהוא העדר האור מקום עת ישנה האור מצבו ע''י התנועה שהוא מקרה קרה אל עצמו ומצד זה יאמר ג''כ שה' ברא את החשך הגם שההעדר לא נברא כי אינו קנין ולכן לא אמר עליו יוצר או עושה חשך כי אינו דבר רק הוא לא דבר רק בורא ששם זה הונח על העצם המופשט ערום ממלבושיו שהם המקרים אשר בם יתראה לנו והחשך מצד שהוא העדר עצמותו הוא החשך בעצמו ואינו נושא מקרים וכן עצמות הרע הוא הרע וההעדר לא דבר אחר ולא נדע לתאר את ההעדר רק שהוא העדר ומזה הצד יצדק עליו לאמר שהחשך והרע הם ברואים אבל נאמר שה' ברא את החשך והרע ע''י שיצר את האור והשלום שהוא המציאות וההויה ר''ל ע''י שברא המציאות עצם בעל מקרים שמצד זה הוא משתנה בהכרח עד שיבואו החשך והרע בעקבות האור והשלום שהוא המציאות עי''כ ברא חשך ורע ובכל זאת אני ה' עשה כל אלה בל תשאל למה ברא חשך ורע ר''ל למה הניח לו מקום בהמציאות ולא המציא את הנמצאים באופן שישמד ההעדר לגמרי עז''א כל זה עשה ה' המהוה המציאות כי לולא זה לא היה אפשר לעשות ולגמר המציאות כפי שרצה חכמתו ורצונו יתברך כנ''ל ובכל זאת הכל עשה מצד הטוב כמ''ש אני ה' עושה כל אלה מצד שרצה להמציא ולהוות נמצאים לא מצד הרע רק לא היה אפשר שיתגלה הטוב הזה באופן אחר.

בהצלחה,