שאל את הרב - כללי

ניקיון חטאים על ידי צומות - האר"י

  • כ"א אב התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, נמצא כתוב בספרי האר"י הקדוש שמספר צומות מכפרים על מספר פעמים שאדם עובר עבירה כל חייו. ונמצא שפדיון נפש של צום אפשר בכסף. אז אם אדם לדוגמא לוקח את פגם היסוד שהוא 84 צומות פודה בכסף. הרי מובטח לו שיהיה נקי לגמרי מעבירה זו ? ולכן שיראה שפע פרנסה מכייון שאין עליו קטרוג או חטאת נעורים (אם אין לו סיבה אחרת)

תשובה

לכבוד השואל,

כפי שהבנתי, ענין הצום או הפדיון פירושו שיעבור על האדם קושי וייסורין במידה כנגד מידה כנגד ההנאה שהיה לו מן העבירה ובזה הוא מבטל את כח העבירה.

ובאם על ידי הצום או הפדיון (ועל דרך שמבואר בתשובות הבן איש חי ז"ל) עובר קושי על האדם באותה מידה שנהנה בכל פעם בחייו מקלקול ענין הברית, אז נחשב שתשובתו במשקל והוא נקי מהשפעת השליליות שבעבירה.

אמנם עדיין יחוייב בתשובה על מעשיו הקודמים בג' חלקיה [חרטה, וודוי, קבלה להבא].

בברכה,

רב נחום