האם מותר לשקר כדי שלא יתבייש חברו?

  • כ"ה אב התשע"ה

שאלה

בס"ד,

שלום כבוד הרב,

בגמרא במסכת סנהדרין (דף יא עמוד א) יש סיפור על רבי שנכנס לבית מדרש והריח ריח של שום ואמר מי שאכל שום שיצא, ואז קם רבי חייא ויצא כדי שלא להעליב את מי שבאמת אכל שום. מכאן לומדים שמותר לשקר כדי לא להעליב את האחר. שאלתי האם בכל מצב ניתן לשקר כדי לא להעליב אחר? לדוגמא אם אחד ההורים שואל מי השאיר את המזגן דלוק כל הלילה? האם מותר להגיד אני למרות שזה היה מישהו אחר?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אכן ניתן ללמוד מדברי הגמרא שהזכרת, שבכל מקרה מותר לשקר כדי למנוע בושה מחברו.

מקורות: עיין מה שכתב בזה בספר תתן אמת ליעקב (עמודים צז-צט).

בברכה,

הלל מאירס