חינוך ילדים

האם האשה אכן קיבלה פחות מצוות מהגבר

  • כ"ה אב התשע"ה

שאלה

שלום הרב. כידוע, נשים פטורות מלימוד תורה וממצוות עשה שהזמן גרמא (תפילין, קריאת שמע, ארבעת המינים, ישיבה בסוכה וכו...). בהרצאה הזאת https://www.hidabroot.org/he/video/58435 נאמר שהאשה קיבלה פחות מצוות כי היא יותר רוחנית מהגבר, כלומר היא צריכה פחות מצוות כדי להגיע לשלימות הרוחנית שלה. והגבר קיבל יותר מצוות (יותר כלים) + חובת לימוד תורה כדי שיגיע לשלימות הרוחנית שלו. אבל כידוע, לאשה יש 3 מצוות שמיועדות לה, שהן נקראות החן - הדלקת נרות, הפרשת חלה ונידה. וכידוע מצוות נידה זה המצווה הכי מורכבת, צריך כל פעם לחשב מתי יגיע הווסת, לעשות בדיקת הפסק טהרה, לספור 7 נקיים ולטבול במקווה. עוד ידוע שהאשה היא זו שנכנסת להריונות (סוחבת בבטן 9 חודשים) והיא זו שיולדת ומניקה כך שהיא האחראית על קיום מצוות פריה ורביה (למרות שגם לגבר יש חלק לא מבוטל בזה). כך שלדעתי הקב"ה חילק את נטל המצוות שווה בשווה בין הגבר והאשה.. אז מי באמת קיבל יותר מצוות? הגבר או האשה?

תשובה

שלום וברכה

לא אספור את כמות המצוות. אבל אביא בפנייך את דברי ספר החינוך שהקב"ה פטר את הנשים ממצוות רבות כדי שיוכלו להתמסר לגידול הילדים שהוא חשוב יותר משאר המצוות. והטעם שה' בחר את הנשים לצורך דבר זה כי רק נפשה הטהורה של האישה יש לה את הכוח להחדיר לילד את המצוות בצורה הרצויה.