שאל את הרב - כללי

מה מקור הידע של האמוראים

  • א' אלול התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, כידוע, כשמשה רבנו עלה להר סיני הוא הוריד את התורה שבכתב והתורה שבעל פה.. התורה שבכתב זה מה שאנחנו מכירים בתור חמישה חומשי תורה. התורה שבעל פה הועברה מדור לדור ככתוב במשנה באבות משנה א: "משה קיבל תורה מסיניי, ומסרה ליהושוע, ויהושוע לזקנים, וזקנים לנביאים, ונביאים מסרוה לאנשי כנסת הגדולה". התורה שבעל פה עברה מדור לדור עד שבא רבי יהודה הנשיא. רבי יהודה הנשיא חשש שהתורה תשתכח אז הוא כתב את ששת סדרי המשנה. במשך כמה מאות שנים אחר כך האמוראים כתבו על המשנה את התלמוד הבבלי. שאלתי היא כזאת: מאיפה היה לאמוראים את הידע העצום שאותו הם כתבו בגמרא? מדובר בידע מדעי אדיר שמקיף את כל תחומי המדע.. האם היה להם רוח הקודש? או שכל אחד מהאמוראים למד את התורה שבעל פה מרבו בשרשרת והם העבירו את הידע הזה כהרחבה לדברי המשנה?

תשובה

לכבוד השואל,

כפי שהבנתי, האמוראים הקדושים קבלו הקדמות אמיתיות בסדות התורה ובבריאה מרבותם הקדושים, וכדמוכח בפרק ב' של חגיגה.

גם היה יותר מצוי בת קול מדריגות של רוח הקודש בימיהם.

בברכה,

רב נחום